IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След сигнал за скандална продажба на имот на МО Борисов иска спиране на търга

Парцелът с данъчна оценка 714 хил. лв. се намира в столичния квартал Младост 3

17:45 | 05.12.16 г. 1
<p>
	<em>Източник: МО</em></p>

Източник: МО

След сигнал за скандална продажба на имот на Министерството на отбраната (МО) министър-председателят Бойко Борисов предлага търгът да бъде спрян.

Борисов настоява министърът на отбраната Николай Ненчев да внесе предложение за решение, с което да отмени даденото съгласие за продажба на имота, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

В съобщението се уточнява, че парцелът е в столичния квартал „Младост 3”. Той е с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и на Българската армия. Теренът е от 11,5 дка. Върху него са построени 5 сгради с обща застроена площ 944 кв. м. Данъчната му оценка надхвърля 714 хил. лв. 

Според премиера имотът би могъл да се предостави в собственост на Столична община за изграждането на парк, когато са преминали всички необходими за подобно решение законови процедури.

От сайта на МО става ясно, че на 21 ноември Министерството е публикувало обява за търгове с тайно наддаване за продажбата на 14 имота, един от които е този в „Младост 3“.

За закупуване на тръжна документация за тези имоти е определен периодът от 1 до 22 декември. Заявленията ще се подават на 27 декември, а търговете ще са на 29 декември, пише в съобщението на Министерството. Началната тръжна цена за имота в „Младост 3“ е 791 хил. лв., а депозитът – 316 хил. лв.

Неясно защо името на pdf файла с обявените търгове е „Obyava_taino_prodazhba“.

„Тази сделка беше корупционна“, коментира пред БНР независимият депутат Георги Кадиев. Той разказа, че е получил сигнала от брокер на недвижими имоти, който случайно е попаднал на информацията за търговете в сайта на МО.

„Цялата процедура очевидно е направена за точно определени хора“, твърди депутатът. Според него публичното оповестяване на подобни случаи е единственият вариант те да бъдат спрени.

Кадиев заяви още, че такъв тип имот трябва да се продава с три експертизи на оценители. 

„МО щеше да загуби около 5 млн. евро“, изчисли народният представител, който твърди още, че министърът на отбраната трябва да знае за търга.

Георги Кадиев припомни множеството протести на жители на района срещу презастрояването на градинките, тъй като собствениците на реституирани имоти, които сега попадат в зелените площи, искат да строят.

Според него спорните градинки са 14 дка и с имота на МО е възможно повечето претенции за строителство да бъдат обезщетени. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Kolumb
преди 7 години
Продажниците ощетиха държавата с милиони, защото продават имота за жълти стотинки, а пазарната цена е съвсем друга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още