IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на моловете Galleria в Стара Загора и Бургас най-сетне отчете печалба

GTC оставя зад гърба си загубите от обезценки, успя да продаде повечето от неликвидните си активи и да предоговори заеми

11:52 | 17.03.16 г.
Собственикът на моловете Galleria в Стара Загора и Бургас най-сетне отчете печалба

Миналата година изглежда е била значително по-спокойна за полската инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC) – собственика на моловете Galleria в Бургас и Стара Загора.

Групата успя да продаде повечето от неликвидните си активи и да предоговори част от заемите, включително и този от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за мола в Стара Загора. През миналата година компанията продаде и мола си във Варна, който беше превърнат в болница.

Инвеститорът продължава да отчита загуби от обезценки в някои държави, но те са значително намалени в сравнение с предишните години. Като цяло компанията отчита ръст на стойността на активите си с 26 млн. евро за 2015 г., показва финансовият ѝ отчет.

Няма изгледи обаче GTC да продължи с реализацията на проектите в България, които останаха на хартия. Тя притежава парцел в Русе, върху който смяташе да строи мол, а в София планираше строителството на жилища.

Като цяло резултатите на компанията за 2015 г. се подобряват, включително и в България. Печалбата преди данъци достига 56 млн. евро спрямо загуба от 195 млн. евро през 2014 г., посочва се в отчета. Нетната печалба е 26 млн. евро за 2015 г.

Приходите за миналата година намаляват до 117 млн. евро от 124 млн. евро, но понижението се обяснява с продажбата на активи, както и с по-бавния ръст на продажбите на жилища в страните, в които групата има жилищни проекти. Забавянето на реализацията на жилищните комплекси обаче се обяснява с намалелите запаси, т.е. клиентите имат по-малък избор.

Заради стратегията за намаляване на разходите и задлъжнялостта всички разходи на компанията, включително и финансовите, отбелязват рязък спад.

Общата стойност на имотите на компанията се изчислява на над 1,32 млрд. евро за 2015 г., като ръстът се дължи както на придобити активи, така и на преоценка в посока повишение на стойността на притежавани от групата съществуващи активи.

Що се отнася до активите на компанията в България, отдаваемата им площ е над 61 300 кв. м, а средната заетост достига 82% - най-ниската в сравнение с останалите държави (Полша, Унгария, Румъния, Сърбия, Хърватия).

Общата балансова стойност на българските активи е 54,9 млн. евро, което е 5% от общия портфейл на компанията, но е 38% от балансовата стойност на търговските ѝ активи – най-висок дял в сравнение с останалите страни, в които групата оперира. Балансовата стойност на активите намалява вероятно заради продажбата на мол Galleria Varna, който беше продаден през миналата година и беше превърнат в болница.

На 3,8 млн. евро се изчислява балансовата стойност на проектите на GTC в България, които още не са реализирали.

Средният месечен наем, който търговските активи в България генерират, е 9,4 евро на кв.м. Приходите на групата от наеми в България се увеличават до 7,956 млн. евро през миналата година от 7,346 млн. евро през 2014 г. Разходите също се свиват от над 2,4 млн. евро през 2014 г. до малко под 2,1 млн.евро през 2015 г.

В отчета си GTC припомня, че е трябвало да промени инвестиционните си планове за България, защото реализираните проекти не са донесли очакваната възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още