IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стайко Стайков: Предстои отрезвяване на пазара на земеделска земя

За последните 7 години са сключени сделки за 11 млн. дка

17:26 | 27.11.15 г. 4
Стайко Стайков: Предстои отрезвяване на пазара на земеделска земя

Предстои отрезвяване на пазара на земеделска земя и ръстът на цените през 2016 г. няма да е толкова бурен, колкото в предишни години. Това прогнозира Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) на семинар за тенденции на пазара във Велинград.

За последните 7 години са сключени сделки за 11 млн. дка, или над 30% от земята е сменила собствеността си, отбеляза той.

По данни на асоциацията от 2007 досега цената на земята е нараснала около 3 пъти, а цените на рентите са се увеличили от 2012 – 2015 г. Рентите растат с около 50 и 100%, а при окрупнените парцели – и с повече.

Въпреки проблемите за земеделците през тази година цените не са паднали. Още няма статистически данни, но от БАСЗЗ очакват и тази година да бъде отбелязан ръст средно с не повече от 5 – 10%. „Да, в Добруджа може да има и сделки за 2000 лв., но това не е мерило за пазара“, отбеляза Стайко Стайков.

Той очаква в бъдеще по-плавен ръст на рентите, а на места те няма да се увеличават, тъй като са стигнали своя таван. За тази година се очаква в крайна сметка рентите да са нараснали с около 10%.

В последните години поради добрите условия за земеделие обработваемата земя се увеличава и по последни даннии е между 36 и 38 млн. дка. Тенденцията е да стане до 41 – 42 млн. дка, каза Стайко Стайков.

Той предупреди, че не трябва да се инвестира безразборно в земя, а да се гледа къде и в какви площи, защото наводненията в последните две години биха могли да доведат до фалити фермерите, които не са премерили инвестицията си.

Експертите очакват догодина повече трудни сделки за парцели с частично липсващи собственици. Сделките на първичния пазар ще бъдат все по-малко и вси по-трудни, тъй като голяма част от земята вече е в ръцете на собствении, които са инвестирали дългосрочно.

Повечето сделки се очаква да бъдат на вторичния пазар – осъществени от големи дружества или арендатори, които желаят да окрупнят своята собственост.

Стайко Стайков очаква стабилизиране и умерено повишаване на продажните и наемните цени. На места цените са достигнали своя връх, ще се увеличават там, където все още са ниски, каза той.

По прогноза на БАСЗЗ, чиито членове притежават около 3 млн. дка, не се очаква поскъпване на нивите в Добруджа, където сделките са за между 1500 и 2000 лв./дка. Там, където нивите са подценени, например в Хасковска област, може да се очаква поскъпване.

За рентните плащания Стайков коментира, че зависят от районите. Най-слаби са в Хасково 20 – 25 лв./дка, а най-високи са в Добрич 85 - 100 лв./дка и в Силистра – 65 - 85 лв./дка.

„Земеделската земя е уникален актив, който не се възпроизвежда и който все повече намалява. По последни изследвания земята в България е на водещо място в Европа по плодородие. Нашата земя не е увредена като в други държави, тъй като тепърва навлизаме в интензивното земеделие. Единственият недостатък е, че нивите не са комасирани“, каза той.

Заради многобройните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в момента няма интерес от страна на чужди инвеститори, но Стайко Стайков очаква скоро това да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
alzag
преди 8 години
Намаляват всички субсидии. СЕП-а вече е 16 лв/дка, а не 28 (колкото беше за 2013г. Парите за "първите 30ха" и "зелените плащания" са нещо променливо за всяко стопанство и може да ги докараш до 30 лв/дка или пък не! Всяка година се увеличава и допустимия слой, което допълнително води до намаляване на субсидиите! Ако от 2007г растяха всяка година, вече имаме задържане или намаляване на основната част (не обсъждам агроекология, необлагодетелствани и обвързаните)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Субсидиите по агроекология намаляват .За да се работи все пак трябва и да се печели .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
alzag
преди 8 години
Понеже написаното е леко несмислено:"По данни на асоциацията от 2007 досега цената на земята е нараснала около 3 пъти, а цените на рентите са се увеличили от 2012 2015 г. Рентите растат с около 50 и 100%, а при окрупнените парцели и с повече."Да внеса лека корекция:Пазар на земеделска земя активно има от 2005 г., когато стартираха 3 АДСИЦ с профил земеделски земи. От тях само АТЕРА-ата е още активно. Цените бяха около 160 лв/дка за ниви около 10 дка 3-та или 4-та категория. Рентите бяха около 8 лв/дка, т.е. даваха около 5% доходност. Няма да коментирам колко от земята се работеше, дали е било правомерно и че имаше нотариално заверени договори за 10г за 2 лв/дка.За 2015 средната цена е около 850-950 лв/дка за сходни имоти, а средната рента 40-50 лв/дка, т.е. сходна доходност.Това прави за 10 години 5-6 пъти ръст на цената и пак толкова на рентата.Винаги има оклонения от общото правило, защото пазарът не е хомогенен.Друг е въпросът със субсидиите и достигнатия там таван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
pecan
преди 8 години
Няма увеличение на рентите последната година освен ако не става въпрос за подновяване на договори . Мисля че рентите достигнаха пределните си цени за следващите няколко години .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още