IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният бранш не изключва спад в заетостта през 2015 г.

В България отново ще има остър недостиг на заварчици, кофражисти, арматуристи, коментира Иван Бойков

10:05 | 25.10.14 г.
Строителният бранш не изключва спад в заетостта през 2015 г.

През следващата година не се очаква да има ръст в заетостта в строителния бранш, даже може би ще има спад от средно 5-10%, защо е началото на новия програмен период. 

Това коментира за БТА Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България (КСБ) в навечерието на професионалния празник на строителите – 26 октомври, Димитровден.

Голяма част от добрите строители ще потърсят работа в други страни от Европа, където по данни на Европейската агенция за професионална квалификация се очаква ръст на работните места от 2,9 на сто до 2025 г.

"И през следващата година се очаква в България да има остър недостиг на заварчици, кофражисти, арматуристи", коментира Бойков.

Не такава обаче е картината в ЕС, където специалисти по човешките ресурси очакват да има търсене на заети в строителствос организационни умения, а не само на хора, притежаващи рутинни физически дадености. Ще има нужда и от работници, които умеят да решават проблеми, да се трудят в екип, както и от такива със "зелени" умения, посочват специалистите по човешки ресурси.

"В строителния бранш тази година са заети около 143 000 души. Това като бройка спрямо 2013 г. е малко повече, защото през 2014 г. имаше сериозни обеми за усвояване по европейските програми", каза Бойков и допълни, че заетостта тази година изцяло се дължи на еврофондовете.

"През пиковата за бранша 2008 г., заетите в строителството са били близо 230 000 и дори имаше недостиг на строители. Това обаче беше година със сериозен частен инвестиционен интерес, а сега той е почти нулев", напомни Бойков.

Строителите посрещат Димитровден с надеждата, че еврофондовете ще се "отпушат" и ще им се изплатят близо 1 млрд. лв. Освен това има и други договори за около 2 млрд. лв, които трябва да бъдат свършени до средата на следващата година. Това предполага напрегната работа за нас, но пък и доста пари има за получаване, допълни Бойков.

Строителите също така разчитат следваща година да не е нулева и новата оперативна програма "Региони в растеж" да е ефективна от 2015 г. Според Бойков обаче малко вероятно е преди есента да започне истинското строителство по новата програма.

"Изпращаме една нелека година, идва още по-бурна и дано новото правителство да бъде стабилно", коментира очакванията на бранша Бойков. По думите му деловите среди от строителството очакват от новия кабинет промяна в бюджета и отпушване на еврофондовете, за да може държавата да се разплати със строителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още