IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Техномаркет" и "Глориент": Война за имоти*

Веригата за техника оспорва сделка отпреди 10 години за 14 имота, за които е спряла да плаща наеми, а собственикът "Глориент" си търси просрочените задължения

17:14 | 18.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Техномаркет</em></p>

Снимка: Техномаркет

Един от най-големите скандали в сектора на имотите в България, който зрее от месеци, ще се решава в съда. Става въпрос за обекти на „Техномаркет“, за които спорят инвеститорът и собственик „Глориент Инвестмънт“ и веригата.

„Глориент“, 40% от който се контролират от фонда East Balkan Properties (бившият Equest), е завел дело в Софийския градски съд, за да си събере неплатените наеми. „Техномаркет“ пък съди инвеститора в няколко съдилища в страната заради същите имоти, като се опитва да оспори собствеността му.

В началото на тази година фирмата "НСН Инвестмънт", която се свързва с депутата Делян Пеевски, придоби дела на италианския бизнесмен Едоардо Миролио в „Техномаркет“. След смяната на собствеността веригата е спряла да плаща наемите за 14 обекта в цялата страна.

Става въпрос за търговски и складови обекти, които основателите на „Техномаркет“ Николай Китов и Христо Кусев прехвърлят на „Глориент“ преди около 10 години, когато Китов контролираше инвестиционната компания. Веригата обаче не е получила пари от сделката и новото ѝ ръководство се опитва да я оспори, за да запази обектите си.

От "Техномаркет" обясняват, че новото ръководство на компанията е установило редица порочни практики, наложени от бившите собственици на веригата. Сделките с магазинната мрежа на компанията от 2006-2007 г. са осъществени без заплащане, а срещу поемане на фиктивни дългове, а по договорите за наем, сключени след прехвърлянето, дружеството е платило на инвестиционната компания над 143 млн. лева наеми, посочва се в позицията на веригата.

"За разваляне на описаната схема и за връщане на собствеността си „Техномаркет България“ АД, в съответствие със законите в страната, е завело съответните дела в съда, с които е поискало да бъде обявена нищожността на прехвърлителните сделки", пише в позицията. Веригата подчертава, че става дума за търговски спор между две частни компании и смята, че “Глориент” се опитва да повлияе на съда при разглеждането на исковете.

“В този смисъл внушението, че „Техномаркет България“ АД се опитва да „присвои“ собствеността на „Глориент Инвестмънт БГ“ ООД и да ощети „чуждестранен инвеститор“, е напълно невярно и несериозно, предвид, че именно чрез „Глориент Инвестмънт БГ“ ООД и техния чуждестранен партньор, „Техномаркет“ в продължителен период от време системно е бил финансово ощетяван”, коментират от веригата за техника.

Според „Глориент“ веригата не е плащала наем от 6 месеца. Просрочените ѝ задължения се изчисляват на 1,7 млн. евро. Същевременно инвестиционната компания е внесла ДДС за неплатените фактури, заради което е изгубила още 312 хил. евро, посочва се в съобщение на „Глориент“, разпространено до медиите.

От инвестиционната компания подчертават, че в продължение на 10 години след сделката за въпросните имоти наемите са заплащани, макар че веригата на няколко пъти сменя собствеността си. Проблемите започват с идването на последния собственик.

През май от „Глориент“ са предложили на „Техномаркет“ да издължат сумата и поетапно да освободят обектите. По-късно е отправена и нотариална покана за прекратяване на наемните отношения. Тогава от „Техномаркет“ са завели седем дела срещу инвестиционната компания в различни съдилища на страната. Две от тях се водят в София, а останалите – в Благоевград, Русе, Бургас, Сандански и Хасково.

На 6 юни от „Глориент“ са завели иск срещу веригата за техника в Софийския градски съд. East Balkan Properties, както и други акционери в компанията, пък са изпратили писма до английския, американския, френския, холандски и финландския посланик в България, с които да ги информират за случая, който се отнася към защитата на собствеността.

* Актуализирано с позицията на "Техномаркет"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 3
Dr.Justice
преди 7 години
А свинчо плати ли като прехвърляше от единя в дръъъъгия джоб??Това е "износ" в особено големи размери!!! Aлооо КФН, БНБ & cie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Pronto
преди 7 години
Свинщините на пеевски вече са пан-европейски. С парите от еврофондове го отгледохте, сега вас ще хапи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още