IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгна нова процедура за ремонт на Зимния дворец в София

Този път очакваната стойност на ремонта е малко под 30 млн. лева без ДДС

13:21 | 04.01.16 г.
Тръгна нова процедура за ремонт на Зимния дворец в София

В последния работен ден на 2015 г. дружеството “Академика 2011” е обявило нова обществена поръчка за ремонта на Зимния дворец в София, след като предишната процедура се провали заради серия скандали.

Очакваната стойност на проектирането и строителните дейности този път е малко под 30 млн. лева без ДДС, става ясно от обявлението, публикувано в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Крайният срок за получаване на оферти е 22 февруари, а отварянето на предложенията е предвидено за 24-ти февруари в офиса на дружеството.

Ремонтът на Зимния дворец в София беше включен в приоритетите на спортното министерство при правителството на Пламен Орешарски. Кабинетът очакваше обновяването на сградата да струва около 50 млн. лева. Капиталът на “Академика 2011” беше увеличен за тази цел с 35 млн. лева, като плановете бяха останалите средства да се преведат година по-късно.

Процедурата за ремонта на Зимния дворец в София беше обявена през 2014 г. при прогнозна стойност от почти 41 млн. лева. Ръководството на „Академика 2011“ избра за изпълнител на ремонтните дейности обединението „София спорт“, в което участват “Главболгарстрой” и “Фор райс”, въпреки че то предложи най-висока цена.

В последствие министърът на спорта при служебното правителство на Георги Близнашки Евгения Раданова отмени търга заради необосновано високата прогнозна стойност на ремонта.

След като ръководството на „Академика 2011” не се съобрази с решението на Раданова, тя уволни съвета на директорите на фирмата.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението на ведомството за прекратяване на процедурата по възлагане на обществена поръчка за ремонт на Зимния дворец, след като не откри причина за спирането й.

През април тази година обаче Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря спорната процедура, като тричленен състав отхвърли решението на КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още