IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличава се предлагането на търговски площи в България

Заведенията, аптеките и обектите в сектора на услугите все повече изместват модните брандове от търговските улици, показва проучване

13:29 | 18.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Увеличава се предлагането на търговски площи в България, отчита пазарно проучване на MBL|CBRE за четвъртото тримесечие на 2016 г. Според данните, към края на годината процентът на свободни площи в търговските центрове в цялата страна се е понижил до 17%, в сравнение с 19% към края на септември 2016 г.

По-съществена разлика се наблюдава при моловете извън столицата, където спадът е от 20% на 16% към края на 2016 г. Основен принос към този резултат има откриването на магазин Jumbo в Park Mall Stara Zagora на площ от 11,700 кв.м и Mall Markovo Tepe, който добави малко над 20 000 кв.м към обема на търговските площи в страната.

Според проучването, в София динамиката се дължи най-вече на репозициониране на наемателите в някои търговски центрове. 

С "узряването" на местния пазар при търговските центрове се наблюдава насочване на мениджърските усилия към поддържане на по-добър микс от наематели и постигането на висока удовлетвореност у клиента, отбелязват експертите от MBL|CBRE.

Заведенията, аптеките и обектите в сектора на услугите все повече изместват модните брандове от търговските улици. Средните наемни нива за търговски помещения с най-добра характеристика откъм локация и разпределение на площите се запазват в диапазона между 40-45 евро на кв.м., пише още в проучването.  

Според данните Billa продължава да бъде най-активният участник на пазара сред веригите супермаркети със 110 локации в цялата страна. Lidl отвори своя пръв магазин от ново поколение извън София, а Kaufland обяви предстоящ строеж на първия си обект във Велико Търново, представящ новата концепция на веригата.

Международните супермаркети очертават като тенденция внедряването на новите си глобални концепции, отбелязват експертите в пазарното си проучване за последното тримесечие на 2016 г. 

 

Източник: MBL|CBRE

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още