IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС премахна пречките пред демонтажа на паметника пред НДК

Тричленен съдебен състав е отхвърлил всички жалби срещу решението на Столичния общински съвет за преместването

11:08 | 13.01.16 г.
ВАС премахна пречките пред демонтажа на паметника пред НДК

Върховният административен съд (ВАС) премахна всички пречки пред демонтирането на паметника пред Националния дворец на културата (НДК) в София.

С решение от 12 януари тричленен съдебен състав е отхвърлил всички жалби срещу решението на Столичния общински съвет за демонтажа на монумента, включително и жалбата на автора му проф. Валентин Старчев.

Припомняме, че през 2014 г. Столичният общински съвет реши паметникът "1300 години България" пред НДК да бъде преместен в Музея за история на София. На негово място се предвижда възстановяването на Военния паметник на софийските І-ви и VІ-и полк, на чието място е издигнат паметникът на Старчев.

Старчев обаче не се съгласи с решението и заведе дело за нарушаване на авторските права.

Съдът реши обаче, че паметникът е произведение на монументалното изкуство, за което правото на собственост върху произведението и авторските права върху него принадлежат на различни лица. Така авторът няма право да се противопоставя на желанието на собственика да разруши произведението, да го преустрои, надстрои или пристрои.

ВАС окончателно потвърждава това решение, като допълва, че собственикът на произведението не е задължен да го държи в имота си за целия срок на закрила на авторското право.

От години паметникът пред НДК се руши, заради което е забранено преминаването в района заради опасност от падащи елементи. В един момент се обмисляше и референдум за бъдещето на монумента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още