IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агрион стартира отдаване на земя под наем с търгове

Така конкуренцията между фермерите ще покаже реалностите на пазара

15:56 | 20.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Агрион стартира отдаване на земя под наем с търгове

Кампанията по договаряне на рентите за стопанската 2017/2018 започна. Крупните собственици на земя също са по-гъвкави. На пазара вече има оферти за отдаване под наем на атрактивни парцели с търгове. Инициатор е дружеството за управление на поземлени активи Агрион.

За всеки от имотите ще се търсят по няколко оферти, за да се гарантира конкурентният принцип и реално да се види какво могат да си позволят да отделят като рентно плащане земеделците. Документи се приемат от 22 март в офисите на Агрион в цялата страна. Компанията е първата в своя бранш, която въвежда подобен пазарен механизъм за отдаване на земята. 



„За втора поредна година разчитаме на съвсем нов и според нас по-справедлив подход на договаряне. Вместо пряко да влизаме в преговори с арендаторите, решихме да организираме търгове. Така всеки с интерес в земеделието ще може да се възползва от възможността да наеме атрактивни парцели. Никой няма да се ползва с преимущество, а победителят ще се определя от офертите на кандидатите”, коментираха от дружеството.

От дружеството очакват интерес към предложените парцели за наемане да има и от фермери от други отрасли на земеделието извън зърнопроизводството – плодове и зеленчуци, животновъди, биопроизводители, които тепърва преживяват своя ренесанс.

Резултатите от миналогодишната кампания по отдаване в дружеството показаха също и влизане на по-малки арендатори в нови землища.Търговете позволяват развитието на малките ферми, които имат шанс да преодолеят капсулирането между арендаторите в някои региони.

Рентите варират в доста широк диапазон в различните райони на страната, защото зависят от няколко важни фактора - качеството на земята, мястото, големината, добивите и изкупните цени. Те пък се влияят от други допълнителни външни пазарни тенденции.

Фермерите основно търсят да наемат окрупнени парцели, защото по-малките с много наследници са трудни и скъпи за управление. Дори при обработваемите ниви никой не иска да взема разпокъсани парцели, попаднали в ръцете на много наследници. Повечето от стопаните търсят уедрени парцели, каквито обаче се срещат рядко. Именно разпокъсаността е основната причина земята да е с ниска цена. Отживяла практика е рентата да се изплаща в натура с произведената продукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още