IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновативна концепция на ученици за бързо реагиране спасява животи

В международното състезание „Социални иновации“ отличиха най-добрите идеи за създаване на по-добра социална среда и по-високо качество на живот в България

14:39 | 11.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Джуниър Ачийвмънт</em></p>

Снимка: Джуниър Ачийвмънт

Идеите на три ученически екипа, които трансформираха концепциите си в осъществими бизнес начинания за създаване на по-добра социална среда, получиха награди на седмото издание на международното състезание „Социални иновации” (Social Innovation Relay).

Проектите са за система за реакция при спешен медицински случай, за социална мрежа за хора, борещи се с надномено тегло, и затворена, самоподдържаща се екосистема за паркови зони, съобщиха от Джуниър Ачийвмънт България, които в партньорство с NN България за трета година провеждат международното състезание. 

На първо място журито  класира отбор Lucratives от ПГИУ „Елиас Канети“, Русе, с участници Ема Хасанова, Петър Христакиев, Селин Исметова, Серджио Авакян и ръководител Румяна Цанева.

Социалната иновация, предложена от екип Lucratives, е в опит да реши проблема с големия брой фатални случаи при хора, които не са получили медицинска помощ навреме, учениците предлагат разработването на програма Alleviation, състояща се от три основни компонента: VitBrace – гривна, следяща четири жизнени човешки показатели, LitDrone – дрон-аптечка, оборудван за спешни случаи, и приложението CareApp, което обслужва цялата система. 

На второ място се класираха учениците от Creative Multiverse от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, Благоевград, с участници Асен Георгиев, Георги Мутафчиев и ръководител Милка Комитова. 

Социалната им иновация е уеб приложение, тип социална мрежа, което свързва  хора, страдащи от наднормено тегло. Идеята на приложението е хората, споделящи този проблем, заедно да организират и осъществяват тренировки и други дейности, свързани с воденето на здравословен живот, без да се притесняват от своята външност. Услугата може да бъде допълнена от организиране на специални събития.

Третото място е за екип 4SE от 23 СУ „Фредерик Жолио Кюри“, София, с участници Денис Павлов, Вержиния Иванова, Веселина Миткова, Димитър Андонов и ръководител Албена Костова.

Тяхната идея е за изграждане на затворена и устойчива екосистема за паркови зони, наречена СМАРТ. Основната цел на идеята е изграждане на затворен цикъл по поддържането на парковите пространства посредством прилагане принципите на кръговата икономика и постигане на социален, екологичен и икономически ефект.

Всяка година в „Социални иновации“ се включват близо хиляда ученици от цялата страна, разпределени в около 250 отбора. В първия етап на състезанието учениците разработват идея за социален бизнес, който е насочен към разрешаването на конкретен проблем в обществото.

Едва 16 отбора се класират до втория кръг, в който получават възможност да работят с ментор от NN, който ги подкрепя в задачата да задълбочат и разработят допълнително своята идея. Половината от участниците се класират до третия кръг – национален финал, в който защитават идеята си, като я презентират пред жури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още