IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Делисивков: Високият енергиен интензитет на икономиката крие и потенциал

Проблемите на опазването на околната среда са глобални, но политиките за тях са локални, според служебният зам.-министър на регионалното развитие

11:13 | 07.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Високата енергоемкост на българската индустрия не трябва да се разглежда единствено като проблем, а и като възможност. Това коментира служебният зам.-министър на енергетиката Константин Делисивков при откриването на 13-та Конференция за енергийна ефективност и възобновяеми източници, която се провежда в Интер Експо Център в София.

Делисивков отбеляза мерките за енергийна ефективност, които централната власт налага на големите компании с годишно енергийно потребление над 3 гигаватчаса в последните години. Те вече дават резултат - в периода от 2008 г. до 2016 г. тези компании са реализирали спестявания от 2 хил. гигаватчаса електроенергия.

Зам.-министърът посочи още, че през 2012 г. домакинствата са изпреварили потреблението на стопанските потребители. Това означава, че битовият сектор също има потенциал за нови технологии, които да намалят енергийното потребление.

В своето приветствие Делисивков посочи, че в дневния ред на Европа вече е чистата енергия и припомни предложенията на Европейската комисия (ЕК), които поставят потребителите в центъра на системата.

България рано изпълни поставената цел за 16% възобновяема енергия от общото потребление до 2020 г, припомни зам.-министърът. Според него в това отношение страната ни може да се възползва допълнително от развитието на новите технологии в сектора. Една от неизползваните досега възможности в България е геотермалната енергия.

Проблемите за опазването на околната среда са глобални, но решенията винаги са локални и се състоят от малки стъпки, малки политики и иновации, отбеляза от своя страна служебният зам.-министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Тя е категорична, че именно те водят до устойчиво развитие.

За Министерството на регионалното развитие енергийната ефективност е основен приоритет и това се изразява в програмата за санирането на жилищата. Намаляването на енергийното потребление не е само въпрос на пестене на ресурси, а и подобрява средата за обитание и качеството на живот, посочи още Комитова.

По отношение на мерките по проекти за интелигентни градове се изпозват средства от оперативната програма "Региони в растеж" - например за интелигетни системи за управление на транспорта, отчете зам.-министърът. Според нея бъдещето е именно интелигентните градове.

В своето приветствие към участниците зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков отчете тенденцията за намаляване на депонираните отпадъци в последните години. Страната ни още е сред членовете на ЕС, в които депонираните отпадъци са с висок дял, но с изградените 19 инсталации за компоситране зелените биологични отпадъци намаляват. Повишава се и делът на рециклираните строителни отпадъци, каза още той.

България работи за увеличаване на рециклирането, разделното събиране и компостирането, което ще намали с 50% отпадъците, депонирани на сметищата, увери още Живков.

В 13-то издание на конференцията, посветена на енергийната ефективност, чистата енергия и интелигентните градове, участват 41 лектори от 11 държави. В съпътстващите изложби своите продукти и технологии представят изложители от 13 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още