IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 март

08:05 | 12.03.16 г.
Преглед на печата за 12 март

Половин България е във финансов колапс
в. Сега

Финансите на българските общини са пред пълна катастрофа, а хазната ще трябва да налее в тях спешно десетки милиони левове. По данни на финансовото министерство 156 от общо 265 общини у нас са приключили 2015 г. с дефицит. 71 кметства нарушават позволения по закон лимит за просрочени задължения, 25 са затънали в дългове и харчат голяма част от приходите си за обслужването им. Общинският дълг като цяло расте рязко и в края на 2015 г. достига 1.3 млрд. лв.

Катастрофалната картина на общинските финанси лъсна покрай дебатите на първо четене в пленарната зала на предложените от Министерството на финансите (МФ) промени в Закона за публичните финанси. Промените предвиждат да бъде създаден механизъм за подкрепа на финансово затруднени общини, включително възможност за покриването от централната хазна на отпуснати на кметовете безлихвени заеми.

Кабинетът ще отнеме привилегиите на почетните консули
в. Сега

Правителството ще отнеме привилегиите на почетните консули на други страни у нас като ползване на дипломатически номера, възстановяване на ДДС, акциз и др. Причината е, че част от тях са се възползвали от статута си, съобщиха пред "Сега" източници от МС. Въпросът е бил обсъден на последното заседание на кабинета, а поводът по неофициална информация е катастрофа, в която е участвал почетен консул. Засега не е ясно на коя държава е бил. Според сайта на външното министерство броят на почетните консули у нас е 64.

България влезе в топ 3 за руските туристи
в. Стандарт

Увеличение на руските туристи в България с 5-7% през 2016 г., прогнозира изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР) Майя Ломидзе. Поради създалите се геополитически и икономически предпоставки през 2015 г. туристическият поток от Русия е намалял с 31,3%, което е най-драстичният спад от 18 години насам, съобщиха от Съюза на туриндустрията на Руската Федерация. Спадът на пътуванията към Европа беше 20-25%. Сега обаче нещата се променят. "Динамиката на продажбите по програмата за ранно планиране на почивките показва, че има оживление на задграничния туризъм. Засега то е незначително, но въпреки това се наблюдава. Едва ли можем да се надяваме на високите показатели от 2013 г. и 2014 г. Но туристите не искат повече да правят икономии в мащабите, които бяха през 2015 г.", поясни Ломидзе. Тя очаква среден ръст от 3%, 5%, 7%, максимум 10% на пътуванията за определени дестинации. Като сред най-приоритетните дестинации зад граница влиза и България.

БГ учениците са на евродъното по четене
в. Новинар

Българското образование удари дъното на европейската класация по четене. Страната ни има най-висок процент от всички държави членки на ЕС на ученици с ниски постижения по четене, математика и природни науки. Освен това процентът на заетост на наскоро дипломиралите се е едва 52,6 на сто, а за ЕС възлиза на 70,8 процента.

Това пише в мониторинговия доклад на Европейската комисия в сектор "Образование" за 2015 г. България и Румъния са на последните места по участие на възрастни (от 25 до 64 години) в дейности по учене през целия живот.

От проучването става ясно още, че около половината от всички български студенти учат в шест от общо 52 професионални области - икономика, администрация и управление, право, комуникации и информационни технологии, педагогика и туризъм.

София дава 10 млн. лв. за 9 детски градини през 2016 г.
в. Новинар

Столичната община ще започне да строи през 2016 г. 7 детски градини и ще обнови изцяло две от съществуващите. За това в бюджета на общината са заложени 10 млн. лв. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова при откриването на новата детска градина „Слънце” в кв. „Бенковски”.

Новата забавачка е за 200 деца и има 8 групи, две от които 2 яслени. В момента 50 от местата все още са свободни. Градината се отоплява с екопалети.

В много от районите на София недостигът на места в градинската възраст вече е преодолян, каза Фандъкова. Тя изтъкна, че за първи път от 6 години бройката в столицата на чакащите малчугани за първа група в детските градини е под 1000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още