IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Гърция ще се завърне бързо на пазарите при споразумение за дълга

Европа трябва да действа колективно и да покаже солидарност по миграционния проблем, твърди гръцкият премиер

16:34 | 30.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас: Нашата цел е завръщане на пазарите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас: Нашата цел е завръщане на пазарите. Снимка: Ройтерс

Гърция ще се завърне бързо на международните пазари, ако бъде постигнато споразумение с нейните кредитори за преструктуриране на държавния ѝ дълг. Това заявява гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за Wall Street Journal, цитирано от БТА.

Ципрас подчертава, че бежанската криза в Европа е като динамит за усилията за възстановяване на гръцката икономика.

„Нашата цел е завръщане на пазарите“, казва гръцкият министър-председател пред американското издание. Той добавя, че ако има позитивно решение по въпроса за дълга, Гърция би могла да се завърне на пазарите незабавно след неговото преструктуриране.

Ципрас допълва, че икономическите мерки, договорени с кредиторите, ще бъдат приложени от неговото правителство, макар че някои от тях, като повишаването на данъците, "няма да имат положителен резултат".

Според гръцкия премиер споразумението с кредиторите по третата спасителна програма е било необходимо, за да бъде избегнато катастрофално излизане на страната от еврозоната. Той смята, че определени аспекти от тези мерки са по-положителни в сравнение с предишните меморандуми.

Освен това Ципрас изказва убеденост, че Гърция ще се завърне към растеж през втората половина на 2016 г., макар че бежанската криза в Европа би могла да засегне крехката икономика на страната, особено нейния туристически сектор.

„Европа трябва да действа колективно и да покаже солидарност по миграционния проблем“, казва още Ципрас, изтъквайки, че обединена Европа е успяла да разруши Берлинската стена, но не трябва да издига сега стени на стария континент, тъй като в този случай няма да се говори за Европа с общо бъдеще и обща визия.

Ципрас е в Ню Йорк до петък, за да участва в сесията на Общото събрание на ООН. Той се срещна с американския президент Барак Обама, с китайския президент Си Дзинпин, с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, с турския премиер Ахмет Давутоглу, с албанския си колега Еди Рама, с президента на Бразилия Дилма Русеф, говори по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху, участва в събитие с бившия президент на САЩ Бил Клинтън, в което отговаря на въпроси за дълговата криза в Гърция, както и изнесе реч пред самото Общо събрание на ООН.

Основни теми на разговорите са миграционната криза и средствата за справяне с нея по пътя на международното сътрудничество.

Повече по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още