IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК и Румъния не се разбраха за намаляването на данъците

По-рано представители на ЕК и МВФ предупредиха правителството, че са обезпокоени от ефектите на данъчните облекчения върху бюджета

18:15 | 26.06.15 г.
ЕК и Румъния не се разбраха за намаляването на данъците

Представителите на Европейската комисия (ЕК), които са в Букурещ за оценка на икономическата ситуация, и на румънското правителство не се споразумяха за измененията в Данъчния кодекс, които бяха одобрени от парламента тази седмица, предадоха Медиафакс и БТА.

"Имаше дискусии между представителите на Европейската комисия и колеги министри (...) Дискусиите бяха ползотворни. Само по една тема от дневния ред още не сме постигнали съгласие, а именно Данъчния кодекс", заяви финансовият министър Еуджен Теодорович.

Данъчният кодекс, одобрен тази седмица от парламента, предвижда намаляване на ДДС от 24% на 19% от 1 януари 2016 г., както и премахване на някои допълнителни такси и акцизи. От началото на юни влезе в сила намалена ставка на ДДС от 9% за хранителните продукти и безалкохолните напитки.

По-рано представители на Европейската комисия и МВФ предупредиха правителството, че са обезпокоени от ефектите на данъчните облекчения върху бюджета.

Медиафакс отбелязва, че заради неуспеха в преговорите между Европейската комисия и румънското правителство мисията на Международния валутен фонд, която трябваше да пристигне в Букурещ през юли, ще бъде отложена.

Румъния има предпазно споразумение с МВФ и ЕК на стойност 4 млрд. евро, което изтича през септември.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още