IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата даде зелена светлина за помощта за Гърция

Финансовите министри от еврозоната препоръчват започване на преговори за трета спасителна програма за Атина

16:05 | 16.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Еврогрупата даде зелена светлина за помощта за Гърция

Финансовите министри от еврозоната (т. нар. Eврогрупа) дадоха принципно съгласието си за новата помощна програма за Гърция със срок на действие от три години.

За да може да стартират преговорите за нея, националните парламенти в редица държави членки на еврозоната трябва да дадат своето съгласие, заявява групата.

Еврогрупата приветства приемането от гръцкия парламент на всички ангажименти, посочени в споразумението от 12 юли.

„Въз основа на положителната оценка от страна на институциите, в която се заключава, че властите в Атина са приложили първия набор от четири мерки своевременно и като цяло по задоволителен начин, и потвърждавайки, че нужните реформи са включени в законите, приети от гръцкия парламент, стигнахме днес до решение за предоставяне по принцип на подкрепа за 3-годишна подкрепа по линия на ESM за Гърция, в зависимост от приключването на съответните национални процедури“. 

След завършването на съответните национални процедури и официалното решение от ESM, което се очаква до края на тази седмица, институциите ще бъдат натоварени със задачата да създадат бързо Меморандум за разбирателство (МР) с подробно описание на условията, свързани с предоставянето на финансовата помощ. Еврогрупата призовава гръцките власти бързо да приемат и втория набор от мерки до 22 юли, както е предвидено в споразумението от 12 юли, и да актуализират законодателството, свързано с първия набор от мерки в съответствие с препоръките, направени от институциите.  

По-рано положителна оценка дойде и от ЕК. Правителството прие първия пакет с четири мерки навреме и "по един като цяло задоволителен начин“, заяви говорителката на Европейската комисия по икономическите въпроси Аника Брейдхарт.

Повече по темата за Гърция можете да четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Винага си задавам въпроса колко хора са наясно със ставащото Гърция е предвестник какво следва за Италия ,Франция ,Испания и САЩ - 61 трилиона общ дълг - http://***.usdebtclock.org/#тоест 340% спрямо БВП колкото и в ЕС ,и държ.дълг не проблем - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328Сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможно и проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го казва(и коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsКазано кратко знам как да се оправи всичко и трябва синхронизация на ниво Г-20 и ООН - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885Не мога да заповядам на държавите да вземат правилните мерки затова пиша и преповтарям с цел да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
boby10
преди 8 години
Това е началото на края на ЕС!Една съюз, който не държи да се спазват правилата е обречен.В един съюз, ако една от страните прави каквото си иска без да се съобразява с останалите, а напротив безцеремонно им плюе в лицето не ми прилича на читав съюз!Съюз, в който една от страните най-безцеремонно източва финансови ресурси от останалите, при това ясно заявявайки, че няма намерение да ги връща е обречен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още