IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия попари надеждите за орязване на гръцкия дълг

Участието на МВФ в третата спасителна програма за Гърция остава незаменимо условие за Берлин, твърди финансовото министерство

15:36 | 17.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия попари надеждите за орязване на гръцкия дълг

За пореден път Германия категорично попари очакванията за значително намаляване на гръцкия дълг. Днес високопоставен представител на финансовото министерство заяви, че кредиторите на Атина имат ограничени възможности за маневри, предаде DPA.

Има ограничени възможности за подобряване на условията от гледна точка на падежите на заемите или лихвите, посочи пред DPA днес Йенс Шпаан от финансовото министерство в Берлин.

„Намаляването на кредитите е и ще остане извън споразумението с еврозоната“, посочи той. Същевременно той поясни че „участието на Международния валутен фонд в третата спасителна програма за Гърция остава незаменимо условие за Германия”.  

Припомняме, че Международният валутен фонд (МВФ) постави като условие за участието си в третата спасителна програма за Гърция опростяване на част от гръцкия дълг, който според експертите на фонда е неустойчиво висок.

В неделя германският канцлер Ангела Меркел заяви пред германската телевизия ZDF, че Гърция не може да очаква орязване на дълга, като добави, че до известна степен Атина може да бъде облекчена чрез удължаване на падежа и по-ниски лихви.

Меркел се опитва да отклони заплахата от бунт в редиците на консервативния й блок при гласуването в германския парламент на спасителния план за Гърция на стойност 86 милиарда евро (96 милиарда долара) в сряда, отбелязва DPA.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още