IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки мислят за продажба на дъщерни поделения на Балканите

Необслужваните заеми в гръцките трезори в края на март са били 36 на сто

14:40 | 16.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Гръцките банки мислят за продажба на дъщерни поделения на Балканите

Гръцките банки планират разпродажби на дъщерните си поделения в Гърция и на Балканите, като искат разпродажбите да приключат преди стрес тестовете, на които се очаква те да бъдат подложени от европейските институции, съобщава БТА, позовавайки се на вестник Ethnos. 

Споразумението на Гърция с кредиторите предвижда гръцките банки да получат за рекапитализация 25 млрд. евро от Европейския стабилизационен фонд (ESМ). Рекапитализацията им обаче е обвързана с условия за преструктуриране.

В свой доклад от 10 юли Европейската комисия предупреди, че без подкрепата на Европейския стабилизационен фонд рисковете за финансовата стабилност в Гърция могат да се окажат неуправляеми и банковият сектор да рухне.

За първите пет месеца на годината гръцките банки са претърпели огромни загуби поради изтичане на средства от влоговете. Като голямо се оценява и влошаването на активите на банките заради резкия скок на необслужваните заеми, които в края на март са били 36 на сто, пише още вестникът.

Без финансиране от ЕЦБ гръцките банки ще станат неплатежоспособни, а гръцката икономика ще бъде изправена пред още по-дълбока рецесия, смята изданието.

Финансовото министерство вчера удължи до днес включително банковата ваканция, запази лимита за тегления на пари от банкоматите на 60 евро на ден, но разшири кръга на услугите, които банките ще могат да извършват.

Това означава, че от днес в действащите 1 250 банкови офиса частни лица и фирми могат да извършват по-широки операции и най-вече да се разплащат с банки и да превеждат пари, в това число на осигурителни и застрахователни компании. 

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
Mito Karamitov
преди 8 години
Перунчо, мамин нашите бяха 35% оше миналото лето - Искрения го написа ж доклада за КТБтоАма защо ви е къса паметта - просто си направете изжодите какво следва тук съвсем скоро за да няма изненаданиА статистите нека си ВеРват на статистиката:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Сега се пита дали ще се увеличи дела на БГ банките или на западняците в нашата система за сметка на маляките.Процента в Гърция е вече над 40% на необслужване и с тази ваканция сигурно скача още повече - самите гърци са горди и не искат да плащат на банките за собствените си борчове. Разбира се, че ЕК ще почне ударно да ликвидира всичко в перфиерията за да има пари за рекапитализация - ей така става и тази "рекапаитализация" когато преструктурираш а не като взимаш нови данъци от ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Гърция няма друг избор освен банковата ваканция да продължи естествено като се ограничи тегленето кеш и транзакции навън иначе може да се пазарува с банкова карта което ще осветли икономиката защото е 50% сенчеста Ако не се направи това няма да се оправят Идеята за разплащане с карти е добра защото се осветлява икономиката и в Италия 2013год. предложиха всичко над 50 евро да е с карта У нас сенч. икономика е около 35-40% т.е. около 5млрд.лв. не влизат във бюджета(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115933#comments Или наказ.отговорност за неиздаване на кас.бележка или плащане с карта ,и най-добре и двете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 години
Сигурно ще продават дъщерните клонове в банкноти, че ако им преведат парите по сметка нема сми :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 17
Perun
преди 8 години
Не са чак толкова зле гръцките банки, 36% е повече от нашите 22-23%, но като цяло не е много по-зле, пак е сравнително близко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още