IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки зависят все повече от финансирането на ЕЦБ

National Bank of Greece, Alpha Bank и Piraeus Bank намаляват загубите през първото тримесечие

10:48 | 29.05.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Alpha Bank е най-малката от четирите най-големи гръцки банки.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Alpha Bank е най-малката от четирите най-големи гръцки банки. Снимка: Ройтерс

Две от най-големите гръцки банки – National Bank of Greece (NBG) и Alpha Bank, заявиха, че зависимостта им от финансирането на Европейската централна банка (ЕЦБ) се увеличава на фона на продължаващия отлив на депозити, причинен от политическата и икономическа несигурност в страната.

NBG, която е най-голямата гръцка банка по размер на активите и която притежава Обединена българска банка (ОББ), оповести по-голяма от очакваното загуба за първото тримесечие, след като кредиторът увеличи провизиите за лоши кредити, за да подобри коефициента на покритие.

През трите месеца до март загубата се равнява на 159 млн. евро поради извършени обезценки за 336 млн. евро. Все пак загубата е близо седем пъти малка спрямо реализирания през първото тримесечие на 2014 г. отрицателен финансов резултат за 1,1 млрд. евро, пише MarketWatch.

От банката съобщават, че през периода са разчитали изключително много на финансирането, предоставено от Евросистемата. То е било в размер на 23,6 млрд. евро, като нараства до 25,3 млрд. евро към края на май. То е повече спрямо използваните през четвъртото тримесечие 14,2 млрд. евро.

През първото тримесечие ОББ, която е четвърта по големина банка у нас, реализира печалба за 25,3 млн. лв. при такава за 16,95 млн. лв. преди година. Активите на банката намаляват с 3,3% на годишна база до 6,4 млрд. лв.

Гръцките банки получиха удар от продължаващата финансова криза в страната. Те са притиснати както от увеличаващите се лоши кредити заради шестгодишната рецесия, така и от значително изтънялата депозитна база. Вложителите или теглят своите средства и закриват сметките си, или изпращат парите си в чужбина заради опасенията относно стабилността на банковата система.

Трендът се ускори през последните месеци заради опасенията относно бъдещето на страната в еврозоната и здравословното състояние на гръцката финансова система.

Най-малката от четирите най-големи гръцки банки – Alpha Bank, изгуби 115,8 млн. евро през първото тримесечие. Загубата е по-малка в сравнение с тази за 440,2 млн. евро, отчетена през първото тримесечие на миналата година.

Също като другите гръцки банки от Alpha Bank поясняват, че през тази година ще се концентрират върху опазването на капитала и ликвидните буфери.

„Споразумение между Гърция и нейните европейски партньори е предпоставка за възстановяването на доверието в сектора и завръщането към нормални оперативни условия“, коментира управляващият директор на Alpha Bank Деметриос Манцунис.

Разходите за обезценки на кредитора, който осъществява дейност и на територията на България чрез свой клон, достигнаха 426,3 млн. евро, като всеки трети кредит се класифицира като необслужван.

Зависимостта на Alpha Bank от финансирането на ЕЦБ се повиши до 23,6 млрд. евро през първото тримесечие спрямо 14,8 млрд. евро през четвъртото на 2014 г.

Клонът на Alpha Bank у нас спечели 4,25 млн. лв. през първото тримесечие спрямо положителен финансов резултат от 9,15 млн. лв., отчете през първите три месеца на предходната година. Активите на банката се понижават с 6,8% на годишна база до 3,4 млрд. лв.

В сряда втората по големина банка в Гърция – Piraeus Bank, оповести загуба в размер на 69 млн. евро през първото тримесечие спрямо отрицателен финансов резултат за 332 млн. евро през четвъртото тримесечие.

Към края на март банката усвои 30,3 млрд. евро от Евросистемата спрямо 14,1 млрд. евро през последното тримесечие на 2014 г.

Piraeus Bank осъществява дейност и у нас чрез Банка Пиреос България. През първото тримесечие българското поделение увеличи загубата от 4,7 млн. лв. на 21,1 млн. лв. Активите пък спадат с 8,5% за година до 3,02 млрд. лв.

През 2014 г. банките в Гърция бяха рекапитализирани с помощта на заем от Европейския съюз, но размерът на лошите кредити, който държат, е близо 70 млрд. евро. Сумата е еквивалентна на една трета от БВП на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
ASTIN
преди 8 години
Нещо инвестора проспива новината за Гърция? Count down! И ние надолу с тях? Кой предричаше това? Залагайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Някой да има информация как се развиват техните филиали в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Проф.Иван Ангелов участва активно в плана на проф.Ран и Ът но обяснява ,че ''Поради ограничените финансови възможности за доставка на западна и особено на американска литература, голяма част от техните изводи станаха известни у нас едва през втората половина на 90те години с появата на интернет. Тогава научих, че Дж. Стиглиц определя като един от фундаменталните пороци на прехода confusing ends with means of economic policy. На български - подмяна на цели и средства на икономическата политика, което аз използвах многократно в мои статии и изказвания през предходните години'' - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No218.htm Светът вече се отказва от така наречения Вашингтонски консенсус и възприема постепенно модерното кейнсианство. Тази потребност обосновах в мой доклад на научна конференция на 8 октомври 1999 г. в Икономическия институт на БАН....Българската общественост (а и не само тя) беше заблуждавана дълги години, че Адам Смит е бил за пълно отстраняване на държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
още към коментар 12 Неслучайно, бившият главен икономист на СБ и Нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц твърди, че именно политиката на Вашингтонския консенсус е провокирала азиатската финансова криза от края на 90-те (както впрочем и тази в Русия). На свой ред, италианският социолог Джовани Ариги определя това като натрупване чрез изземване, посочвайки, че с помощта на финансовите кризи и дефолти огромни финансови ресурси са били изземвани от развиващите се страни, натрупвайки се в САЩ и други развити държави от Г-7 - http://venziko.blog.bg/biznes/2012/10/04/kak-i-zashto-vyznikna-ikonomicheskata-organizaciia-briks.1005985 Идва 3 план.катастрофи и може да да се избегнат ако се взема правилните мерки - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 11Икономическите убийци са отделно - http://***.youtube.com/watch?v=t3SlWqBDgsg Амброуз Еванс-Причард в The Telegraph - ''През последните 12 години елитен екип на Министерството на финансите на САЩ разработваше инструменти за икономическа война, проектирайки начини да накара почти всяка страна да падне на колене, без нито един изстрел.Стратегията се основава на контрол върху световната банкова система, подкрепен от мрежа от съюзници и неявното сътрудничество на неутралните държави...Това е нов вид война , като пълзяща финансова операция, предназначена да източи капиталите на нашите врагове, безпрецедентна по своя обхват и ефективност," коментира Хуан Зарате, служител във финансовото министерство и Белия дом.'' - http://darikfinance.bg/***/106251#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Иска четене и мислене и проф.д.ик.н.Иван Ангелов го обяснява - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No218.htm През лятото на 2012 г. докторантът Томас Херндън получил от свой професор задание да тества емпирично някое известно и сложно изследване. Младият учен решил да повтори изчисленията на харвардските икономисти Кенет Рогоф и Кармен Райнхарт - http://solidbul.eu/?p=3421''Вашинктонският консенсус'' е с цел елиминиране на конкуренцията защото САЩ и G-7 са нясно ,че в една затворена система растежа има таван и трябват нови пазари като СИВ и т.н. просто е ,иотделан тема е ,че тези пазари трябва да са платежоспособни или банките да им дават кредити и ако може да няма закон за фалит на физически лица както законите в САЩ и т.н. Четете и мислете защото се превръщате в биомаса ,овце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Проф.д-р Иван Ангелов го обяснява прекрасно - В началните етапи на своето развитие всяка страна се нуждае от протекция на прохождащата си икономика, докато стъпи солидно на крака. Примерите по света са милиони и датират от векове назад. В своя труд през 2002 г.Ha-Joon Chang доказа за пореден път една общо известна истина, че всички сегашни богати страни са използвали икономическия протекционизъм в масови мащаби на ранните етапи на индустриалното си развитие.А след оформянето на диктата на Вашингтонския консенсус в края на 80-те на 20 век, същите тези страни не разрешават на нас през последните десетилетия да правим това! Отказът от протекционна политика стана задължително условие за членство в ГАТТ, а след това в Световната търговска организация. Нещо повече, опитват се да ни внушават, че свободната търговия била полезна за средно- и слабо развитите икономики. Това не е вярно! ..... - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No218.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Аз разбирам за какво говори проф.Стиглиц но явно 99% от хората неразбират и давам линкове за тези които искат да четат - коментар 2 тук - http://***.investor.bg/sasht/337/a/prikliuchi-li-vyzstanoviavaneto-na-ikonomikata-na-sasht-195633/#comment-newestСтава въпрос за системата като цяло и Гърция е нещо като предвестник какво следва за Италия и останалите тоест въпрос на време защото не може да има непрекъснат растеж Въпроса е защо трябва да има непрекъснат растеж и колко държави са минали тавана тоест за някои държави още трябва да наваксват но има таван който може да се мине само за сметка на другите и затова САЩ искат търг.споразумение с ЕС защото губещите са ЕС и т.н. темата е голяма В коментар 6 и 7 съм обяснил за Стария Завет и Мойсей - http://***.investor.bg/sasht/337/a/kocherlakota-vdiganeto-na-lihvite-v-sasht-tazi-godina-bi-bilo-greshka-195714/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 8
крас
преди 8 години
Германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че на Европа ще й се наложи да се движи "на различни скорости" в бъдеще, а Франция и Германия поемат водачеството!Какво стана с европейската равнопоставаност и солидарност?ГУЩЕРА СИ РЕЖЕ ОПАШКАТА! Това се случва в момента в Европа!Не само Гърция , но и Бритаската империя е извън зоната на НЕМСКИТЕ ИНТЕРЕСИ!ГЕРМАНИЯ НАЛАГА ПОВЕДЕНИЕ НА ЛИДЕР В ЕДНА СИСТЕМА В КОЯТО КОЛОНИИ ЩЕ СА ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ ЮЖНА ЕВРОПА!КАКТО СА ТРЪГНАЛИ НЕЩАТА СКОРО В БЕРЛИН ЩЕ ЗАПЕЯТ "Дойчланд, Дойчланд юбер аллес..." ЩЕ ЗАПЕРЯТ РЪЦЕТЕ ДОКАТО ПАК ОТНОВО НЕ ИМ ГИ ОТРЕЖАТ ТОЗИ ПЪТ ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ!Вече и в САЩ са наясно в каква посока се движат нещата в Европа.Колониалния модел, който Хитлер не постигна с война , Меркел го направи тихо и без бой.Скоро ще и се наложи да доказва, че има и армия защото рашъните вече извадиха тоягите и са готови да и припомнят, че са ПОБЕДИТЕЛИ , а не ПОБЕДЕНИ!СИЛНИЯ ВИНАГИ Е ПРАВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 13
Атанасио
преди 8 години
От икономическа гледна точка решението на СИРИЗА да спре мерките за икономии в Гърция е абсолютно правилно, коментира пред Bloomberg носителят на Нобелова награда за икономика, проф. Джоузеф Стиглиц. - http://darikfinance.bg/***/115051/%D1%F2%E8%E3%EB%E8%F6%3A+%C3%FA%F0%F6%E8%F2%E5+%F1%E0+%EF%F0%E0%E2%E8%2C+%C5%E2%F0%EE%EF%E0+%E3%F0%E5%F8%E8Аз го казвам просто и директно - лихва над 0,1% по държ.дългове е кражба и въобще лихвата е рак на обществото - защото води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200Обяснил съм цитирайки Мойсей - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още