IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще плати наведнъж дълговете си към МВФ до 30 юни

Страната е втората след Замбия, която се възползва от възможността за обединяване на няколко вноски в една

21:50 | 04.06.15 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция ще плати наведнъж дълговете си към МВФ до 30 юни

Очевидно Гърция ще пропусне плащането за 300 млн. евро към Международния валутен фонд (МВФ), което трябва да направи в петък, 5 юни. Но само за да плати всичките си задължения за близо 1,5 млрд. евро накуп по-късно.

Гърция официално поиска от МВФ да обедини четирите си транша, чийто падеж настъпва през юни, в една вноска, която да бъде направена по-късно през месеца, предава Bloomberg.

Това се случва на фона на различията между Атина и кредиторите й относно условията, които средиземноморската страна трябва да изпълни, за да получи последваща спасителна помощ.

„Днес гръцките власти информираха Фонда, че възнамеряват да обединят четирите си вноски за юни в една, която следва да бъде погасена до 30 юни“, коментира говорителят на МВФ Джери Райс в мейл до агенцията. „По силата на решение на Борда на директорите, прието в края на 70-те години на ХХ век, страните членки могат да поискат обединяване на няколко плащания по главници, чийто падеж настъпва в рамките на месец.“

Само една държава досега – Замбия, се е възползвала от процедурата за обединяване на плащанията. Това се е случило в средата на 80-те години на ХХ век, коментира наскоро говорителят на МВФ Уилям Мъри.

Представител на гръцкото правителство, запознат със случващото се, коментира, че искането е подадено от Централната банка на Гърция по искане на управляващите.

Гърция трябва да плати около 1,5 млрд. евро на МВФ през юни, като падежът на първата вноска за близо 300 млн. евро настъпва в петък.

Но при това положение новият краен срок за погасяване на дълговете към организацията е 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 1 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Гърция ще плати наведнъж дълговете си към МВФ до 30 юни АКО се приемат нейните условия - лихва до 0,1% по държ.дълг Представете си у нас се вдига лихвата и трябва да вдигнат данъците или да намалят пенсиите и заплатите как ще реагирате ????Трябва данък лихва по държ.дълг тоест така да се направи ,че ако се вдигне да се вдига и данъка И КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ да е лихва до 0,1% Отделна тема е защо държавите не взимат заем от държ.монетарна банка или от ЕЦБ - както САЩ взима от ФЕД Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държ.банки и инфлацията - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmСтатията за френският дълг е добра за да се схване същността - http://bg.mondediplo.com/article1280.html,и съм обяснил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 1
Patilan
преди 8 години
моментът когато те поставят в една статистика със Замбия - priceless.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 1
Pivoley
преди 8 години
Всъщност, това е единственият възможен ход за Ципрас и компания и единственият им шанс да не бъдат наритани от електората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 1
roli5
преди 8 години
Това е някакъв нов налудничав ход от Ципурко и Фалиракис!Нищо няма да платят!Много лесно им се връзвате на маляките.А и това може да е нова партенка от журналята!Ще видим...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 4
Pivoley
преди 8 години
Кой е под или над все тая. Евробюрократите сгафиха много яко, като прехвърлиха частния гръцки дълг на плещите на ЕЦБ. Сега огромните загуби са налице, а в момента залогът не е дали ще оцелее Гърция, а дале ще оцелее Еврозоната. Ако евробюрократите не са го разбрали, значи са по-зле и от нашите политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
"Все едно да се кефиш на рекетьори."Какво значение има дали аз им се кефя? Важното е каква е реалността, а именно - в ЕС се чудят какво да правят, защото нямат контрол върху ципракис, който в момента има силата да срути целия ЕС.Главния въпрос е, кой е над ципракис. САЩ или Путин? За ЕС няма много значение, защото и двата лагера искат неговият разпад (или безграничен икономически съюз - TPP)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Големите играчи са оттатък блатото , гърците само гледат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Повече от поредното спасяване на Гърция ще е . Никой не вярва че Гърция може да се справи , предишното правителство не успя , това още по- малко . Задачата на Ципрас е съвсем друга . А момчето Дзън е написало супер поръчкова статия в интерес на немския капитал - те . план . Не знам защо трябва да се внуши идеята , че всичко зависи от преговорите , от хитрия Варуфакис и безкомпромисния Ципрас , те от гърците и техните решения . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Bloomberg News загуби дело в ЕС през 2012 г., в което, позовавайки се свобода на информацията, поиска да получи данните, съхранявани от Европейската централна банка, за това как Гърция е използвала деривативи, за да се скрие размера на дълга си.Финансовата криза не е акт на Бог, така европейският комисар по финансовите и валутните въпроси Оли Рен завърши речта си по повод петата годишнина от рухването на Lehman Brothers. КРИЗАТА ОЩЕ НЕ Е ЗАПОЧНАЛА - Нуриел Рубини, Нобелов лауреат по икономика, в The Project Syndicate - http://darikfinance.bg/***/115311#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Когато Гърция прие еврото 2002год. Франция и Германия си затвориха очите за държ.дълг ,че минава 60% защото техните банки им даваха кредити които достигнаха 170 млрд.евро като цяло Питър Бофингер, икономически съветник към немското правителство, се изказва много ясно: "Тази помощ не е за страните в беда (като Испания), а за нашите банки, които притежават големи частни дългове в тези страни." ." (Chattered Pratap, "Bailing out Germany: The Story Behind the European Financial Costs" [28/05/42]) - http://***.webcafe.bg/id_261861932ЕЦБ даде над 1 трилион с 0,5% лихва на частни банки (500млрд. за Испания и Италия) за да купуват ДЦК с 4-7% лихва - http://darikfinance.bg/***/85651#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още