IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската Asahi купува марки на SABMiller в Източна Европа за 7,3 млрд. евро

Сред марките бира, обект на сделката, са Pilsner Urquell, Kozel и Tyskie

17:37 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската Asahi Group Holdings Ltd. постигна сделка за закупуването на активите на SABMiller Plc в Централна и Източна Европа от Anheuser-Busch InBev NV за 7,3 млрд. евро, съобщи Bloomberg. Този ход превръща най-голямата японска пивоварна в третия по големина азиатски бирен концерн.

Asahi очаква сделката да стане факт до края на първата половина на 2017 г. Сред марките, които японската фирма ще придобие, са Pilsner Urquell, Kozel и Tyskie, които са част от активите на SABMiller Plc.

Сделката затвърждава позициите на Asahi на европейския пазар. По-рано през годината японската компания закупи Peroni и Grolsch, които бяха собственост на AB InBev, за 2,55 млрд. евро. За AB InBev тази продажба се явява мярка, която й помага да не попадне под ударите на антитръстовото законодателство при придобиването на SABMiller за около 100 млрд. долара.

Експертът Тревор Стърлинг от Sanford C. Bernstein коментира, че от неговата компания оценяват пазарната стойност на продадените активи в интервала между 5 и 6 млрд. долара и че тази сделка е наистина изгодна за AB InBev. Анализаторът също така смята и че след финализирането на сделката Asahi ще реализира 9% от продажбите на бира в Европа (с изключение на руския пазар).

Цената на акциите на Asahi се понижи с 4,9% при затварянето на Токийската борса във вторник, което се явява най-големият дневен спад от юни насам. Финализирането на сделката би вдъхнало оптимизъм на инвеститорите на AB InBev. От началото на годината до понеделник цената на акциите на пивоварния гигант се понижи с 15%. 

От Bloomberg изчисляват, че сделката оценява активите на SABMiller на около 15 пъти стойността на печалбата на компанията преди лихви, данъци и амортизиции (EBITDA) за фискалната година до края на март. Медианната стойност при 9 подобни сделки с компании от пивоварния сектор за период от 5 години се равнява на 11,5 пъти техните съответни печалби.

Deutsche Bank AG и Lazard Ltd. са консултирали AB InBev, а Rothschild & Co. и Barclays Plc - Asahi.

Японският пазар на бира, който се оценява на 21 млрд. долара, е в застой. Очакванията на Euromonitor са за слаб ръст до 2019 г., докато за същия период прогнозата за глобалния пазар е за разширяване с 8,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още