IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как търговията и санкциите правят един руски рибар милиардер

Според индекса за милиардерите на Bloomberg руснакът Виталий Орлов е натрупал състояние от 1 млрд. долара, разказва изданието

11:37 | 25.01.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В сутрешния мрак, седейки в офиса си, разположен в руския Колски залив, Виталий Орлов се опитва да види новия си завод, който току що е построил от другата страна на брега.

Сградата за 30 млн. долара е перлата в короната на базираната в Мурманск Норебо Холдинг, собственост на Орлов, разказва Bloomberg. Разположен сред остаряващи жилищни сгради и дървена църква, заводът е построен, за да обслужва флотата на Норебо от риболовни траулери, които общо са доставили 11% от общо 4,75 млн. метрични тона, уловени от руските рибари през миналата година, сочат данни на Руската федерална агенция по рибарството.

Сигурен съм само в едно нещо – че животът ми винаги ще бъде свързан със Севера и риболовната индустрия“, казва 51-годишният Орлов в първото си интервю за чужда медия.

Започвайки със скромна цел, Орлов е натрупал състояние, което Bloomberg Billionaires Index оценява на 1 млрд. долара. Той се е възползвал от сблъскващите се сили в глобалната търговия и санкциите, които днес определят Русия на Владимир Путин. Макар че бизнесът му прави 60% от продажбите си извън страната, той отчита и по-високо местно потребление, тъй като санкциите ограничават вноса на храни.

В интервю от 8 ноември Орлов обяснява как заводът ще изпълни дългогодишното му желание да създава изцяло интегрирана глобална риболовна дейност. Оборудване внос от Исландия ще обработва 15 хил. от над 500 хил. метрични тона треска, пикша и други риби, които Норебо улавя, пакетира и доставя всяка година из 11-те часови зони в страната и извън нея.

Орлов поема контрола над Норебо през миналата година, когато единият от партньорите му му продава дела си, а другият е осъден заради опит да вземе насила по-голям дял. Бизнесът има приходи за 600 млн. долара за 2015 г., твърди Орлов. Нетният дълг възлиза на 450 млн. долара и е емитиран заради разширяването на компанията и с цел консолидация на собствеността. Една от ползите от зависимостта си от износа е, че Норебо получава по-голямата част от приходите си в чужда валута, а повечето му оперативни разходи са в рубли.

Когато преди три години Западът наложи санкции на Русия заради анексирането на Крим, руският президент Владимир Путин забрани вноса на храни от страните, които се обединиха срещу него. Тонове вносна храна беше събрана и след това унищожена с булдозер.

Бизнесът с износ на Орлов остава встрани от санкциите на Запада, а контрамерките на Путин са довели до ръст на местните продажби на уловени от Норебо мойва, скумрия и херинга. Това показа, че има интерес към руска риба тук“, казва Орлов през февруари 2016 г. в интервю за руския Комерсант. „Накрая се оказа, че тя не е по-лоша от норвежката риба. Сега хората свикват с нашата тихоокеанска херинга“, допълва той.

Бизнесът на Норебо допълнително се засилва от разрастващия се пазар на риба, тъй като потребителите увеличават консумацията на здравословния протеин в диетите си, сочат резултатите от проучване на ООН. В същото време Norwegian Seafood Council отчита, че цената на треската се е повишила с около 13% от 2013 г. насам.

С диплома за навигатор от морското училище в Мурманск от 1991 г. и перфектен английски език, Орлов прекарва години наред в риболовната индустрия първо насочвайки се към Норвегия. През 1993 г. той е нает от Магнус Рот, бивш шведски морски офицер, като служител на норвежка компания, която продава евтина руска риба на Скандинавския полуостров. Четири години по-късно двамата започват собствен бизнес в Норвегия - Ocean Trawlers, отдавайки норвежки кораби на руски рибари, които изпитват трудности със старите съветски кораби.

Двамата управляват бизнеса заедно, обяснява Рот в интервю през 2011 г. Норвежецът е отговорен за продажбите и помага за взимането на заеми от западни банки, а Орлов менажира дейността в Русия.

През 1998 г. към тях се присъединява познат на Орлов – Александър Тугушев, който е завършил същото училище в Мурманск и е бил заместник-ръководител на държавния орган, контролиращ риболовната индустрия.

Магнус отвори очите ни за това как чужденците управляват риболовния бизнес“, казва Тугушев, който работи като един от първите бартерни партньори на Ocean Trawlers, в друго интервю. „Бяхме обсебени от идеята да създадем най-голямата риболовна компания в света“, допълва той.

Тугушев е уволнен преди три години, след като „усложнява“ растежа на компанията, казва Орлов. Тугушев потвърждава „неочакваното“ уволнение и казва в интервюто, че е равностоен партньор в бизнеса. Орлов, който подава жалба в полицията през август, твърдейки, че 33% от Норебо са били иззети насила от „неидентифицирани лица“, казва, че твърдението на Тугушев за собствеността се ограничава до една от компаниите, придобити по време на разширяването на Норебо.

Миналия месец бившият държавен представител, който отново се присъединява към Норебо през 2009 г., след като излежава присъда за подкуп, е поставен под домашен арест и е обвинен за насилствено изземване, посочва агенция ТАСС. Тугушев отказва да обсъжда предишните си правни проблеми и не отговаря на исканията за допълнителен коментар след ареста си на 30 декември.

Рит, който също не отговаря на искания за коментар по имейл, продава дела си от 33% в Норебо на Орлов през май 2016 г. за неизвестна сума.

Норебо влага около 600 млн. долара през миналото десетилетие, за да разшири флота и обхвата си, казва Орлов, добавяйки, че според него реалната стойност е „много по-умерена“ от 1 млрд. долара. Той се позовава на „рисковете в страната“, най-вече на липсата на яснота за новата квотна система, която правителството подготвя в полза на компании, които поръчват траулери от руски корабостроителници – потенциален благодат за нови, по-малки фирми.

Никога не съм си представял, че мога да създам такава огромна компания“, казва Орлов. „Сега искаме да бъдем там, където са крайните потребители – вериги на дребно, хранителни услуги. Виждаме потенциал в това“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 7 години
С много противоречиви твърдения, като за олигас, не казва от къде е първия му милиард, в рубли разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
веднъж, от понеделник сутрин до неделя вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 7 години
а водка колко пъти ви препоръчват на седмица ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Нали препоръчват риба два пъти в седмицата. Няма да си разваляме диетата заради някакви санкции :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 7 години
Бизнесът с износ на Орлов остава встрани от санкциите на Запада-------------------как така ? Нали всички мурзилци и представители на русия у нас говорят че имало санкции от Запада, а тоя пич изнася без проблеми .... как така ? Има ли санкции или няма? .... последно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още