IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Преструктуриране на гръцкия дълг носи неконтролиран ефект върху пазарите

Ще бъдат застрашени не само банките и останалите притежатели на гръцки облигации, но и институциите, издаващи застраховките за защита от фалит, предупреждава германският канцлер

11:18 | 23.06.11 г. 2
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Пълно преструктуриране на гърцкия дълг ще даде „напълно неконтролируеми" отражения върху финансовите пазари и може да застраши стабилността на други държави, предупреди германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от AP.

Въвеждането на т. нар. „орязване“ на гръцкия дълг - т. е. намаляването на сумата за плащане - ще застраши не само банките и останалите кредитори, които притежават гръцки облигации, но и институциите, които емитират инструменти за защита от необслужване на дълговите задължения, каза Меркел.

Тези застраховки за защита от фалит имат „значително по-висока“ стойност от самия дълг и последиците от предявяването им не могат да бъдат предвидени, посочи тя.

„Никой на този свят не знае кой точно държи тези книжа и какво означава да бъдат изплатени“, подчерта германският канцлер на заседание на комисията по европейските въпроси в германския парламент.

Според нея остава неясно също „кой колко ще трябва да плати и кой ще се нуждае от свеж паричен ресурс“.

Тя добави, сделките със застраховките за защита от фалит - деривативни инструменти, които играха главна роля и по време на финансовата криза след краха на Lehman Brothers - в момента не се контролират, но „трябва да бъдат направени прозрачни“, на фона на усилията за затягане на финансовите правила.

Пълното дългово преструктуриране може да се окаже и заразно, навеждайки инвеститорите на въпроса за стабилността на останалите европейски държави, които в противен случай не биха имали нужда от помощ от Европейския съюз за посрещане на финансовите си затруднения, изтъкна Меркел.

Германският канцлер желае частните инвеститори да се включат в следващия спасителен финансов пакет за Гърция напълно доброволно, но тази инициатива все още не среща подкрепата на мнозинството от лидерите на ЕС, които днес и утре ще проведат среща на високо равнище в Брюксел. Тя обаче изрази увереност, че те ще последват Германия, Франция и Холандия и ще подкрепят идеята.

Остава неясно колко пари биха могли да дойдат от частния сектор, но Меркел настоява, че те могат да бъдат „съществени ... и значителни“.

Тя не остави съмнения, че по-нататъшната помощ за Гърция ще бъде одобрена само след като гръцкото правителство предостави гаранции. Приемането на новия пакет от строги мерки „е необходимо предварително условие за обсъждане на въпросите по новата програма“, посочи германският канцлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
"Имали бол пари - платили!", като казва един известен литературен герой. Предполагам, че лихварите са се надпреварвали да дават заеми, а сега се чудят, кой и как ще им върне парите. Предлагам им да пият една студена вода и да забравят! За всички може да е добър урок, и за лакомите лихвари, и за останалите, които да си правят сметка трябва ли да вемат кредити ей така, защото им дават и не мислят, че ще трябва и да връщат! А аз не съм съгласен да покривам загубите на лихварите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
inta53
преди 12 години
ами,измислете новият финансов инструмент, ЗАСТРАХОВКА на застраховката на риска от застрахов,,,,,,докато се измъкнете, но неее, този път кулата ще падне ,иииии ново начало знаете го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още