IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нафтогаз съди Газпром за 16 млрд. долара

Украинската компания смята, че договорът за транзит на природен газ, сключен с руския гигант през 2009 г., противоречи на европейското законодателство

09:29 | 02.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нафтогаз съди Газпром за 16 млрд. долара

Украинската газова компания Нафтогаз подаде в Стокхолмския арбитражен съд иск срещу руския газов гигант Газпром за 16 млрд. долара. Това се казва в съобщение на компанията, предава ТАСС, цитирана от БТА.

Искът е бил подаден на 30 април. Нафтогаз е уверена, че договорът за транзит на природен газ, сключен през януари 2009 г. между Нафтогаз и Газпром, противоречи на европейското законодателство по въпросите на енергетиката и конкуренцията.

Официалният представител на Газпром Сергей Куприянов заяви, че сумата на претенциите на Газпром към Нафтогаз превишава тази на претенциите на Нафтогаз към Газпром.

Искът на Нафтогаз включва 6 млрд. долара претенции по цената на доставка на руския газ, а останалите 10 млрд. долара - за транзит, в това число размерът на транзитните ставки и пропуснатите ползи от понижаването на обемите на транзита на руски газ през територията на Украйна.

Ден преди подаването на иска – на 29 април, Нафтогаз предплати на руския държавен гигант 40 млн. долара за допълнителни доставки на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 2
michaelis10
преди 8 години
.......противоречи на европейското законодателство по въпросите на енергетиката и конкуренцията.-----------------------------------------------------Украйна не знаех, че от 2009 са в Европейския съюз, че и са приели законодателството, че и са в противоречие вече с него и се усетили има няма едни 6 г. по-късно. Как пък не са се усетили преди или айде след преврата преди година/две ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
michaelis10
преди 8 години
мдобрем и ше им върже ... я да си внасят като Литва втечнения газ от Сашш и да не се занимават с терористите ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още