IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нафтогаз е предплатила още 40 млн. долара на Газпром за доставки на газ

Дългът на Украйна за руските газови доставки се изчислява на над 2 млрд. долара

21:26 | 29.04.15 г. 2
Нафтогаз е предплатила още 40 млн. долара на Газпром за доставки на газ

Украинската държавна компания Нафтогаз е предплатила на руския държавен гигант Газпром 40 млн. долара за допълнителни доставки на природен газ, съобщава Ройтерс.

Газпром потвърди за плащането.

Агенцията припомня, че двете дружества подписаха временно споразумение за доставки на синьо гориво от Русия за Украйна при по-ниска цена, но срещу предплащане за период от три месеца (до началото на юли).

Доставките се осъществяват при цена от 247,18 долара за 1 000 куб. м природен газ. Украйна плащаше 329 долара съгласно предишното споразумение, което действа до края на март.

През април Нафтогаз е превел на Газпром 110 млн. долара. Осъществени са доставки на 261 млн. куб. м синьо гориво от 1 до 27 април.

Дългът на Украйна за руските газови доставки се изчислява на над 2 млрд. долара.

Ръководството на Нафтогаз планира да привлече чужди инвестиции в размер на около 1,5 млрд. долара до лятото, за да може да нагнети в хранилищата 6 млрд. куб. м синьо гориво, за да обезпечи доставките и за Европа.

Същевременно съдът в Киев наложи обезпечителна мярка спрямо 500 млн. куб. м природен газ на групата Остхем на бизнесмена Дмитрий Фирташ, съобщава руската информационна агенция ТАСС. Държавният оператор Укртрансгаз има задачата да предотврати продажбата или трансфера на суровината.

Днес премиерът на Украйна Арсений Яценюк съобщи, че правителството е предприело наказателно производство срещу Остхем за присвояване на държавни средства, като според него са нанесени щети на бюджета за 5,7 млрд. украински гривни (256 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 8
Stefan--L
преди 9 години
Абе питайте нашият Бойко хъба ! Той сега проучва находищата Силистар и Терез щял да снабдява цяла европа с българска газ за това дори не ни повикаха в Будапеща за да се включим в турски поток поне ! Ох каква мъка ни чака с тоя простият Бойко колко много загуби България заради тоя гъзолизец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 8
vzhekoff
преди 9 години
Абе тези нали приключиха с газовата зависимост от Русия и карат на реверс от ЕС, що пак взеха да купуват и през седмица две да превеждат някакви милиони ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още