IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за гръцкия дълг са в задънена улица

Гръцкият финансов министър не е предоставил конкретни подробности за финансовите и икономическите планове на новото правителство

08:11 | 12.02.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Министрите на финансите на страните от еврогрупата приключиха очаквано първия си кръг от преговорите със своя гръцки колега Янис Варуфакис без никакви резултати.

На извънредното заседание в Брюксел „постигнахме напредък, но не достатъчен, за да се стигне до резултат“, заяви председателят на еврогрупата Йерун Диселблум рано в четвъртък след почти седемчасовата среща, цитиран от DPA. Двете страни обаче не са стигнали нито до обща декларация, нито до конкретни стъпки за следващите дни, поясни той. Сега финансовите министри от еврозоната възнамеряват да направят нов опит за за решаване на спора за дълга с Гърция в понеделник. Тогава еврогрупата ще има редовно заседание. 

По-рано гръцкият министър на финансите представи пред колегите си финансовите и икономическите планове на новото правителство в Атина. Той обаче не е предоставил подробностите, които са били очаквани. Не е имало и никакви писмени документи, заявиха дипломати от ЕС. Това е предизвикало раздразнение у някои членове на групата. Финансовите министри от зоната са искали да знаят задължително дали плановете на новото гръцко правителство са съвместими с помощната програма за страната от еврозоната. Без точни изчисления това е невъзможно.

Министрите на останалите 18 членки на еврозоната недвусмислено и единодушно са заявили пред своя нов гръцки колега, че те очакват Атина да спазва договорките. Или сключената със съгласието на самата Гърция програма ще бъде продължена, или тази програма няма да съществува вече, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле. 

Така обаче съществува риск през март Гърция да остане без подкрепата на европейските си партньори. Времето изтича - до следващия понеделник най-късно гръцкото правителство трябва да поиска удължаване на програмата за помощи, в противен случай в края на месеца тя неизбежно ще изтече, а с това нараства рискът от гръцки фалит.

От своя страна Янис Варуфакис омаловажи липсата на обща позиция след седемте часа на преговори. "Целебно споразумение'" може да бъде постигнато в понеделник, добави той. Според него извънредната среща на еврогрупата не е имала за цел намирането на решение, но пък се е състояла добра дискусия. Дипломати от ЕС заявиха, че е било очертано общо изявление за Гърция и еврозоната, но след консултации по телефона с Атина гръцката делегация не го е приела. Според DPA това решение е било оповестено, след като германският финансов министър Волфганг Шойбле си е тръгнал.

Еврозоната със сигурност ще опита всички възможно през този уикенд, за да се постигне удължаване на програмата, защото едва ли някой има интерес от допълнителната дестабилизация на страната. От друга страна обаче ЕС не желае да предостави на Гърция безусловен мостов заем, за какъвто настояват от гръцкото правителство. Държавите от еврозоната и МВФ в крайна сметка вече предоставиха на Атина заем от 240 милиарда евро. Правителството в Атина сега трябва най-сетне да предостави някакви резултати и усилия в замяна, казват източници от Еврогрупата.

Финансовият министър на Белгия Йохан ван Овертвелд заяви,че следващото заседание в понеделник може да поеме във всяка една посока. „Днес се движихме от ляво на дясно и от горе до долу, и затова е трудно да се намери средната стойност. Но все пак се очаква много трудна дискусия", заяви той.

Обществена подкрепа гръцкото правителство получава от родината си, където хиляди хора излязоха по улиците. Според данни на полицията около 15 000 души са се събрали на митинг на площад „Синтагма“ пред парламента в столицата Атина. 5000 са се събрали във втория по големина град в страната Солун. Проведени са били и малки протести срещу мерките за строги икономии в Лондон и в кипърската столица Никозия.

Всичко по темата за Гърция четете тук!

Кадри от митингите в страната вижте в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
от моя гледна точка-поне на тия от които зависи нещо в Китай. Добър отговор ли дадох?? Що и краткото ти е голямо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Хммм .... на колко китаЙци им харесва това .... % ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
Hammer
преди 9 години
Дългосрочно и аз очаквам юана да расте. Но за момента мисля, че е по-вероятно да пада, най-вече заради притесненията от обезценяването на йената. От декември до сега юана поевтинява спрямо долара, мисля че тренда ще е така още време, но като падне още малко и аз мисля да купя плешиви китайци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
ми не толкова отдавна си спомням едно постоянно мрънкане от страна на САЩ, че Китай прекалявали с девалвирането на юана. На китайците си им харесва да си им е слаба валутата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
honaniga
преди 9 години
Мишо, заложи на дойче марката. Вервай ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
ммм ето един където има нещo в главата си ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
Юана ще е силен докато Китай слушка и обслужва западните брандове. Спрат ли поръчките на западните фирми дотам с привлекателността на юана.----------------------------------------само да те питам после кой ше го прай тва дет ти си мислиш, че ше спрат ... кой България ли ??? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 8
bulgarian lev
преди 9 години
Мой приятел работи в Кувейт-IT спесиалист. Заплатата му е в местна валута. А тя от обичайното 1 КД - 2,60 евро сега е почти 3 евро или близо 6 лева. Каза че сега купува евро колкото може. Сега е моментът. Па нека да видим как и кога ще изчезне еврото. Заради кого ще изчезне, заради наглите гърци ли, не не мисля. До няколко месеца гърците ще са история, а еврото след този нисък курс сега го очаквам пак на 1,30 за долар, да не е и повече. Ще говорим пак до края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
ама винаги тряя да се спори с племето начи .... Internationalization of the renminbihttp://en.wikipedia.org/wiki/Internationalization_of_the_renminbiYuan Is Worlds Fifth Payments CurrencyChinas Yuan Has Overtaken Canadian and Australian Dollar, Says Swift. http://***.wsj.com/articles/yuan-is-worlds-fifth-payments-currency-1422431603From Rank 13 JAN 2013 to Rank 5 DEC 2014 *** ама как може такива раоти, *** и нахалните китайци, че те ше изместят светая светих долара и тука у инвесторо не мое сметат бастуните .... ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 18
michaelis
преди 9 години
Аз не мога да ви разбера вас, долара е фантазия колеги не другите валути, самия долар - ей тва е фантазията, че в момента и аз не мога да разбера на базата на кво е толкова силен ..... ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още