IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Речта на Путин изстреля Московската борса с 6%*

Пазарът адмирира призивите на президента за спокойствие сред населението

13:08 | 18.12.14 г.
Речта на Путин изстреля Московската борса с 6%*

Водещите индекси на Московската борса отчитат резки покачвания от по 6% в следобедните часове в четвъртък на фона на продължаващата още годишна реч на президента Владимир Путин.

Индексът MICEX, деноминиран в рубли, добавя 5,76 на сто до 1 495,19 пункта след двумесечното дъно в предходната търговия.

Междувременно другият ключов индекс на Московската борса – RTS, който е деноминиран в щатски долари, се покачва с 6,16 на сто до 762,51 пункта.

По време на речта си Путин обвини "външни фактори" за продължаващите икономически проблеми на страната си, но се опита същевременно да успокои сънародниците си, че ще преодолее сегашните си затруднения и ще се върне към икономически растеж най-късно до 2017 г.

Същевременно той заяви, че централната банка не трябва да "прахосва" резерви на пазара, за да защити рублата, и предупреди, че руснаците трябва да са готови за една бъдеща рецесия.

"При най-лошия външноикономически сценарий тази ситуация може да продължи две години", заяви днес по време на годишната си пресконференция в Москва Путин. „Ако положението стане много лошо, ние ще трябва да променим плановете си и да орежем някои неща".

Президентът заяви, че рублата е била засегната от "външни фактори" като спадащите цени на петрола, който е основният източник на приходи за Русия. 

Обръщението на Путин идва след потъването на валутата през тази седмица, което възкреси спомените от финансовата криза, унищожила спестяванията на руснаците през 1998 г. - годината, преди той да дойде на власт. Рублата загуби над 40 на сто от стойността си от юни насам, след като цените на петрола се доближиха до петгодишно дъно, а санкциите във връзка с конфликта в Украйна удариха допълнително руската икономика.

По-рано тази седмица в среднощен ход Руската централна банка повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване на рублата. Основната лихвена ставка бе покачена в ранните часове във вторник в Москва до 17% от досегашните 10,50 на сто.

* Актуално към 13:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още