IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският президент отхвърли номинацията за премиер на социалдемократите

Клаус Йоханис призова партията да избере някой друг, след като беше номинирана Севил Шайдех – мюсюлманка и бивш министър на развитието

16:22 | 27.12.16 г.
<p>
	Номинацията на Севил Шайдех (на снимката) предизвика спекулации, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня така ще опита да управлява в сянка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Номинацията на Севил Шайдех (на снимката) предизвика спекулации, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня така ще опита да управлява в сянка. Снимка: Ройтерс

Румънският президент Клаус Йоханис отхвърли номинацията на Социалдемократическата партия за премиер, нанасяйки удар по социалдемократите, които спечелиха парламентарните избори миналия месец, съобщи Bloomberg.

Йоханис, който е етнически германец, призова партията да избере някой друг, след като беше номинирана Севил Шайдех – мюсюлманка и бивш министър на развитието без особено предишно политическо влияние. Номинацията предизвика спекулации, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня така ще опита да управлява в сянка. В момента Драгня не може да се кандидатира, защото е осъден.

„Внимателно разгледах аргументите за и против назначаването на Шайдех и реших да не я номинирам“, каза Йоханис във вторник. „По този начин призовавам коалицията, която има мнозинство, да направи ново предложение“, допълни президентът. 

По конституция президентът на Румъния има право да отхвърли всяко предложение за премиер, ако смята, че кандидатът не е подходящ за позицията. Решението на Йоханис може да доведе до сблъсък със социалистите, които по-рано казаха, че няма да излъчат друг кандидат.

Всяка една безизходица във втората по бедност страна в Евросъюза крие риск държавата да се върне към онзи тип криза по високите етажи на властта, която доведе до свалянето на президента Траян Бъсеску през 2012 г.

„Социалдмократите могат или да изберат сигурния път и да номинират приемлив за Йоханис кандидат, или да поемат по трудния път на битката“, казва политологът Кристиян Пирвулеску. Според него вторият избор би бил грешка, тъй като те вече загубиха голяма част от електората си, като предложиха Шайдех.

След изборната победа социалдемократите трябва да формират кабинет, който да наследи първото правителство на технократи от падането на комунизма. То пое властта, след като предишния премиер Виктор Понта изгуби властта в разгара на корупционен скандал миналата година. На изборите на 11 декември румънците изглежда са пренебрегнали редицата разследвания и присъди срещу членове на социалдемократическата партия и тя стана първа политическа сила.

Йоханис също има право да номинира премиер, след като проведе разговори с парламентарно представените партии. Той може да посочи кандидат, който от своя страна да опита да формира парламентарно мнозинство. По конституция при два неуспешни опита за формиране на кабинет се стига до предсрочни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още