IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира вноса на турски храни, чартърите и преговори за инвестиционни проекти

Москва намалява и броя на разрешителните за турски шофьори, очаква списък на организациите под турска юрисдикция, на които ще се наложат допълнителни санкции

19:03 | 01.12.15 г. 8
Русия спира вноса на турски храни, чартърите и преговори за инвестиционни проекти

Русия забранява от 1 януари 2016 г. вноса на редица храни от Турция, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Кремъл.

Москва налага мораториум на вноса на портокали, мандарини, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови, нектарини, сливи, ягоди, домати, краставици, карфиол, броколи и лук. Налага се и забрана на вноса на замразено месо и субпродукти от птици, както и на подправката карамфил и сол.

Забраната няма да се прилага за стоки от Турция, внесени за лична употреба до степента, позволена от Евроазийския икономически съюз.

Според руското земеделско министерство през миналата година вносът на храни и селскостопански продукти от Турция в Русия е бил на стойност 1,7 млрд. долара. Основно се внасят плодове, зеленчуци и ядки, уточняват от ведомството.

За първите десет месеца на тази година вносът на храни от Турция в Русия е възлязъл на малко над 1 млрд. долара, което е с малко над 21% повече за същия период на 2014 г.

Считано от 1 декември т.г. се спират чартърните полети от Русия до Турция, съобщава още ТАСС. От забраната са изключени полетите за връщане на руски граждани от Турция.

За спазването на забраните в областта на туризма ще отговаря Роспотребнадзор, след като преди няколко дни руското външно министерство препоръча на руските граждани да се въздържат от пътувания до Турция, а на туроператорите – да спрат продажбите на екскурзии.

Руснаците ще имат право да поискат пълно възстановяване на разходите за екскурзии до Турция, включително и ако се върнат по-рано в страната си, ако са заминали преди публикуването на препоръките и забраните на руските власти.

Руската федерация предвижда още да намали и намалява броя на разрешителните за турските шофьори на камиони до 2 хил. До 10 декември руското икономическо министерство ще трябва да предложи списък с организации под турска юрисдикция, на които да им се наложат санкции, сред които забрана или ограничение на дейността на територията на Русия.

Също руското икономическо министерство трябва да определи договорите с Турция, по които няма да се прилагат специални икономически мерки.

Кремъл спира и дейността на Руско-турската междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество, посочва ТАСС. Прекратяват се и преговорите по проекта на Средносрочната програма на търговията, икономическото, научно-техническото и културното сътрудничество с Турция, работата по съвместния руско-турски фонд за финансиране на инвестиционни проекти в двете страни, както и преговорите за проектогазопровода „Турски поток“.

Игор Демин от „Транснефт“ коментира пред информационната агенция, че Русия разполага с достатъчно тръбопроводи за пренасочване на обемите петрол, за да изпълни ангажиментите си за снабдяване по договори. Той подчертава обаче, че заради международните договори Анкара няма право да затвори проливите за руски кораби. В съответствие с Конвенцията от Монтрьо Турция би могла да регулира преминаването през проливите само бойни кораби, допълва той.

Руски търговски вериги пък съобщават, че имат готовност да заменят турската продукция с такава от Мароко, Китай, Таджикистан и други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Що ше,по борсите вече има мандарини по 70ст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 8 години
Ше има да чакаме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Чакаме евтините турски портокали, мандарини, нектарини, грозде и т.н. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още