IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия все пак е избрала Роснефт за купувач на контролния пакет на Башнефт

Компанията ще плати не повече от 5,3 млрд. долара за дела в по-малкия си конкурент, според източници на Bloomberg

16:05 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия е избрала Роснефт за купувач на държавния дял от 50,08% в по-малкия местен производител Башнефт, позволявайки на държавния петролен гигант да се разшири още, съобщава Bloomberg, позовавайки се на трима запознати източници.

Миналата седмица правителството е подписало заповед, очертаваща условията на сделката, казват двама от източниците. Роснефт ще плати не повече от 329,6 млрд. рубли (5,3 млрд. долара) за дела, казва един от хората. Бордът на Роснефт е одобрил сделката в събота, твърди друг източник.

Роснефт ще получи дела в Башнефт без тръжна процедура, казва трети запознат източник. Агенция Интерфакс съобщи, че главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин трябва да подпише документи по сделката до 15 октомври. 

Пресслужбата на петролната компания е отказала коментар, както и говорителят на правителството Наталия Тимакова.

Продажбата на държавния дял в Башнефт ще бъде най-голямата в Русия от първичното публично предлагане на Роснефт за 10,7 млрд. долара през 2006 г. Първоначалната оценка на дела на Москва в компанията е 315 млрд. рубли.

Битка между потенциалните купувачи отложи продажбата на Башнефт по-рано през годината, тъй като някои членове на правителството не искаха да позволят активи да се преместват от един държавен "джоб" в друг. Дори президентът Владимир Путин призна, че придобиванията от други държавни компании вероятно „не са най-добрата опция“. Въпреки това той остави "вратичка" за Роснефт, казвайки, че това не е изцяло държавна компания, тъй като ВР притежава почти 20% от акциите й.

Роснефт е следващият голям актив, за който има планирано предлагане на дялове. Руското министерство на икономиката се ангажира да продаде дял от 19,5% от петролния производител до края на годината. Цената на дела е определена на 700 млрд. рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още