IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски банки може да бъдат глобени за неиздаване на кредити

От санкции са заплашени финансови институции, получили средства през 2015 г. по антикризисна програма

10:24 | 30.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Руското финансово министерство подкрепя идеята на Сметната палата да бъдат глобявани банки, които са се възползвали от правителствената антикризисна програма за помощ, но при това не са увеличили обема на кредитите.

Санкциите ще са в обем не повече от 2% от получените средства в рамките на програмата, информира „Известия“, като се позовава на зам.-министъра на  финансите  Алексей Мойсеев.

Решението е взето от Агенцията за гарантиране на влоговете тази седмица. Експерти коментират, че глоби в такъв размер едва ли ще принудят банките да променят политиката по кредитиране.

Изданието припомня, че през 2015 г. правителството е рекапитализирало банките с 1 трлн. рубли заради влошеното състояние на икономиката чрез облигации по федерален заем. От помощта са се възползвали ВТБ, Росселхозбанк, Промсвязбанк, ФК Откритие, Алфа-банк, Новикомбанк, Связ-банк, Уралсиб и други финансови институции. Клонове на чуждестранни банки не са успели да се възползват от помощта.

Участието в програмата задължава  банките да изпълнят редица условия, основното от които е да увеличават кредитния портфейл с 1% месечно чрез ипотеки, заеми към малки и средни фирми и проекти по приоритетни направления, посочени от държавата.

Сметната палата нееднократно е отбелязвала, че банките не са успели да изпълнят това  условие и е настоявала за глоби. Подпомагането също е било под условия да не се увеличават възнагражденията на мениджмънта в продължение на 3 г.

Според  Алексей Мойсеев Агенцията за гарантиране на влоговете е решила да санкционира всички банки, нарушили условията на програмата, а размерът ще бъде определен от Съвета на директорите на Агенцията.

Ще бъдат глобявани финансовите институции, които са нарушили условията за ръст на заплатите или не са увеличавали кредитите.

За времето на действие на програмата банките са използвали 80% от полученото финансиране за оборотни средства, а за  инвестиционни проекти – едва 4,5%, твърди Сметната палата, цитирана от „Известия“.

Трудно е да се оцени кои банки може да бъда глобени заради отсъствието на достатъчно публични данни, смята експертът  Станислав Волков от рейтинговата агенция  „Експерт РА“.

Той отчита, че плащането на глоба води до репутационен риск, затова според него санкционираните банки ще бъдат малцинство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още