IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските банки могат да получат капиталова подкрепа до 17 млрд. долара

Банковият сектор в страната страда от икономическото забавяне и затруднения достъп до финансиране

14:26 | 18.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руските банки могат да получат капиталова подкрепа до 17 млрд. долара

Руските банки могат да получат капиталова в подкрепа на стойност до 1 трлн. рубли (17 млрд. долара), ако правителството приеме закон, чиято цел е да предостави помощ за сектора, който страда от западните санкции и икономическо забавяне, предава Ройтерс.

Потенциалните капиталови стимули идват само ден, след като в сряда Руската централна банка (РЦБ) облекчи регулациите за финансовия сектор, който изпитва на гърба си рязкото поевтиняване на рублата спрямо долара с 45% тази година.

Срещу най-големите държавни банки в Русия, измежду които Сбербанк и ВТБ, са наложени санкции, които им забраняват достъпа до международните капиталови пазари. Това от своя страна повишава разходите им за финансиране и накърнява рентабилността им.

Проектозаконът, публикуван на сайта на руския парламент, предвижда инвестиции до 1 трлн. рубли в подчинен срочен дълг, облигации и привилегировани акции на руски банки, с помощта на Агенцията за депозитно застраховане.

Проектът на закон, в който не се уточнява кои банки ще извлекат ползи, напомня за метода, използван като резервен вариант за оказване на помощ на банки по време на финансовата криза в периода от 2008-2009 г. По информация на Интерфакс долната камара на парламента - Държавната Дума, ще гледа закона на 19 декември.

В сряда РЦБ представи пакет от мерки за подкрепа на банките. Стимулите предоставят на кредитните институции възможността временно да използват валутния курс с тегло 3/4, когато оценяват своите рисково-претеглени активи, и да не заделят провизии за лоши кредити, отпуснати на компании, страдащи от западните санкции. Според РЦБ мерките ще стабилизират курса на рублата.

През годината правителството вече предостави държавна помощ под формата на допълнителен капитал на банки, измежду които и ВТБ, тъй като техните маржове пострадаха заради високия основен лихвен процент и ръста на провизиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Standard & Poor's е променил кредитния рейтинг на Русия от ААА на АХАХА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още