IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция може да загуби до 1 млрд. долара през 2016 г. заради руските санкции

Ограничителните мерки бяха въведени, след като през 2015 г. турските военновъздушни сили свалиха руски бомбардировач

18:00 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турските стоки, станали обект на руското ембарго за внос на хранителни продукти в началото на 2016 г., са представлявали 22% в структурата на вноса в Русия или близо 1 милиард долара. Това се посочва в проект на министерството на икономическото развитие за основните насоки на митническата политика за 2017-2019 г., цитиран от ТАСС.

Това означава, че ако руските санкции продължат до края на годината, загубите на Турция могат да достигнат около 1 милиард долара, съобщава БТА.

От 1 януари Русия забрани вноса на редица храни от Турция, сред които ягоди, портокали, мандарини, грозде, ябълки, круши, кайсии, праскови, нектарини, сливи. Ограничителният списък включва и редица зеленчуци, както и замразено месо.

Ограничителните мерки бяха въведени, след като през ноември 2015 г. турските военновъздушни сили свалиха руския бомбардировач Су-24.

На 29 юни президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонен разговор с турския си колега. Позвъняването на Путин бе в отговор на послание на Ердоган, в което той се извини за сваления от Турция през ноември руски бомбардировач и изрази заинтересоваността да се подобрят взаимните отношения.

След разговора Путин поръча на правителството да започне преговори с Турция за възстановяване на сътрудничеството в търговията и в други сфери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още