IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция очаквано остави лихвените проценти непроменени

Вече 12-ти пореден месец централната банка не променя ставките, но това увеличава опасенията, че институцията е неохотна да се справи с високата инфлация

16:43 | 23.02.16 г.
<p>
	Управителят на турската централна банка Ердем Башчъ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на турската централна банка Ердем Башчъ. Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка запази трите основни лихвени процента непроменени във вторник и заяви, че поддържа затегната политика за ликвидността, като цените на храните и данъчните увеличения водят до инфлация над целевото ниво, съобщи Bloomberg.

Регулаторът остави едноседмичната репо лихва на ниво 7,50%, а тези по овърнайт кредитите и депозитите – съответно 10,75% и 7,25%.

Вече 12-ти пореден месец банката оставя лихвите непроменени, каквито бяха и очакванията на анализаторите, но това увеличава опасенията, че икономистите са неохотни да се справят с високата инфлация.

Отслабващата лира също допринесе за ръста на потребителските цени от над 9,5%, което според властите може сериозно да застраши потенциала за икономически ръст. Целевото ниво за инфлацията в Турция е около 5%.

Липсата на действия от страна на централната банка задълбочават впечатленията, че институцията се поддава на политически натиск да държи ниски разходите за финансиране на дълга, коментира агенция Ройтерс. Президентът Реджеп Ердоган неколкократно се изказваше против високи лихвени проценти.

Bloomberg припомня, че след увеличаването на лихвените проценти в САЩ се очакваше и Турция да предприеме подобен ход, което обаче не се случи. Освен това миналата година управителят Ердем Башчъ заговори за опростяване на паричната политика и преминаване към единен лихвен процент. Неговият мандат обаче изтича на 19 април тази година и изглежда Башчъ иска да остави ключовите решения на наследника си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още