IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще търси свързван с Гюлен метежник в България*

Делегация на Анкара ще настоява за екстрадирането на лице, смятано за свързано с организацията на проповедника в изгнание

10:58 | 01.08.16 г. 1
<p>
	Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Ройтерс

Турция ще изпрати специална делегация в България, която да изиска екстрадирането на лице, което Анкара смята за свързано с организацията на проповедника в изгнание Фетуллах Гюлен, съобщава БНР.

Гюлен е обвинен, че е ръководил осуетения опит за военен преврат в югоизточаната ни съседка на 15 юли.

Турският дипломат №1 направи това изявление на площада в Анталия, където участва в голям митинг в защита на демокрацията заедно с хиляди граждани. Той не уточни кого има предвид, но подчерта, че лицето е пристигнало в България преди опита за преврат.

"В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България. Някои от престъпниците, които се опитаха да убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили - институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем", заяви Чавушоглу.

Междувременно турските специални сили са задържали 11 командоси. Те се укриваха, откакто при неуспелия опит за преврат на 15 юли нападнаха хотела в Мармарис, където беше отседнал турският президент, предаде Ройтерс.

Президентът вече беше напуснал хотела при пристигането на метежниците, след като предварително научил, че е в опасност и трябва да се премести.

Анадолската агенция съобщи, че бегълците са били заловени в района на град Ула, окръг Мугла, след като специални сили на жандармерията, подкрепени от хеликоптери и безпилотни самолети, били изпратени в района по подаден от местен жител сигнал.

При акцията по залавянето на командосите е възникнала престрелка, но не се съобщава за пострадали.

Десетки протестиращи се събраха и ликуваха пред участъка на жандармерията, в който бегълците бяха откарани, преди да бъдат преместени в близкото полицейско управление.

Общо 37 войници са участвали в операцията по залавянето на Ердоган в Мармарис, като 25 от тях бяха задържани по-рано, припомня БТА.

Междувременно Министерството на правосъдието уточни във връзка с изказването на Мевлют Чавушоглу, че след 28 юни т. г. не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция.

Ведомството припомня и процедурата: според Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест молбите за екстрадиция от молещите държави се подават в писмена форма до Министерството на правосъдието на България. Допустимо е те да се предадат и по дипломатически път или през Интерпол.

След проверка на молбата и ако тя съдържа всички необходими документи – оригинал или заверено копие на присъдата, описание на престъплението, данни за лицето, информация за изтърпяното наказание, Министерството я препраща на Върховната касационна прокуратура, която задържа лицето за 72 часа и изпраща преписката на окръжния прокурор, в чийто район се намира лицето.

Прокурорът внася в окръжния съд искане за задържане под стража до приключване на производството и внася преписката за разглеждане от съда.

* Допълнено с позицията на Министерството на правосъдието в България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Да вървят направо на козяк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още