IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристите в Турция са намалели с рекордните 41% през юни

Броят на руснаците е намалял с 93%, а на германците - с 38%

16:26 | 28.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Броят на чуждестранните туристи в Турция през юни е спаднал рязко с 40,9 на сто в сравнение със същия месец миналата година, като броят на руснаците е намалял с 93%, а на германците - с 38%, предават DPA и БТА.

Туристическият сектор в Турция бе силно засегнат от опасенията от тероризъм, политическата нестабилност в страната и световните сътресения. Провалилият се опит за преврат през този месец вероятно ще допринесе още повече за загубите в туризма. 

През 11 последователни месеца е отчетено постоянно и значително намаляване на броя на туристите по данни на Министерството на туризма. Процентите на спад в броя на посетителите от страните с най-силни икономики в света - от Европа до САЩ и Япония - са двуцифрени през юни - най-лошият месец, след като през май броят на туристите е спаднал с близо 35 на сто, а през април - с около 28%.

Броят на руските туристи намаля стремително, откакто турски сили свалиха руски самолет близо до границата със Сирия в края на миналата година. Неотдавна двете страни се сдобриха и Москва отмени забраната за чартърни полети до Турция.

Серията самоубийствени атентати в Турция тази година, особено тези в туристическите райони на Истанбул, бяха една от главните причини туристите да избягват Турция. Подновеният конфликт с кюрдите в югоизточните райони на страната също поражда опасения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
То и останалите неща ще намалеят.... Като арестуваш по 10000 човека за 10 дни, инвеститорите едва ли ще изпаднат в еуфоричен екстаз , че да се завтекат да наливат пари в страната на ударната ислямизация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още