IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е готова да обсъжда въпроса с дълга към Русия в началото на октомври

От министерството на финансите в Киев изразиха готовност за извънсъдебни преговори

13:30 | 21.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украйна е готова да обсъди извънсъдебно въпроса с дълга си към Русия в размер на 3 млрд. долара, включително и по време на срещата с представители на Международния валутен фонд в началото на октомври, съобщи ТАСС, позовавайки се на източник от министерството на финансите.

„В съответствие със задълженията на Украйна по условията на настоящата програма на МВФ, а именно – що се отнася до добросъвестното провеждане на преговори с Руската федерация за заявения дълг, Украйна е готова да започне преговори за възможното решение на спора“, казват от ведомството.

„Всякакви преговори, които могат да се проведат в бъдеще, например по време на срещата с МВФ, която започва на 3 октомври, по никакъв начин не вредят на позицията на Украйна в съдебното производство“, коментират още експертите.

От министерството подчертават още, че „британската съдебна система насърчава страните да решат въпроса по мирен път извън съдебната зала“. 

Въпреки изразената готовност от страна на Украйна да преговаря извънсъдебно с Русия, Киев продължава да се готви за процеса. „Украйна е уверена в своята законова позиция и е съсредоточена върху изслушванията, планирани за януари 2017 г.“, уверяват от министерството.

По-рано руският министър на финансите Антон Силуанов съобщи, че Москва е готова да продължи преговорите с Украйна за извънсъдебно решение на въпроса с дълга, ако Украйна промени позицията си.

ТАСС припомня, че през 2013 г. руският президент Владимир Путин и тогавашният украински президент Виктор Янукович се договориха Москва да предостави на Киев кредит в размер на 15 млрд. долара чрез покупки на украински ценни книжа. В рамките на тази програма облигации на стойност 3 млрд. долара бяха изкупени на ирландската фондова борса на 20 декември същата година. Средствата дойдоха от руския Фонд за национално благосъстояние.

На 18 декември 2015 г. украинското правителство въведе мораториум на плащанията по този дълг към Русия, а мотивът на тогавашния премиер Арсений Яценюл беше, че Русия е отказала да подпише сделка за преструктуриране наравно с частните кредитори. Ден по-рано обаче, на 17 декември, съветът на директорите на МФВ призна дълга на Украйна към Русия за суверенен държавен дълг.

На 20 декември 2015 г. Украйна просрочи задълженията си към Русия по този дълг и руското министерство на финансите инициира процедура по съдебно решение на проблема. Русия подаде иск срещу Украйна във Върховния съд в Лондон и делото ще се разглежда на 17 януари 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
аха те са един доста бъдеш член
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Е, щом става дума за някакви си 3 милиарда, при това долара няма проблеми. Украйна, като бъдещ член на ЕС рано или късно със сигурност ще бъде включена в програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавен дълг. Какво са три милиарда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Internet
преди 7 години
Киевските фашаги нещо започват да се готвят за сигурно приклякване.*** нещастни!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
Нали уж щяха да ги скъсат в съда, сега що клекнаха и искат преговори да водят? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още