IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устремът на румънския капиталов пазар: От периферията към големите играчи

Основният борсов индекс е на 9-годишен връх

12:54 | 26.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Румънският пазар на акции се възползва от положителната макросреда. Индексът BET Total Return (BET-TR), който включва и дивидентите, разпределени от най-търгуваните дружества, регистрирани на борсата в Букурещ, е скочил с над 40% в доларово изражение от началото на годината.

Това е най-бързият растеж сред всички 23 страни в индекса MSCI Frontier Markets, показват данните на Bloomberg.

Увеличението идва от големите дивиденти на няколко фирми, съчетано с ръста на пазара. Основният индекс на Румъния BET достигна 9-годишен връх.

„Икономиката на Румъния надминава рекорд след рекорд. Представянето на страните от Източна Европа се доближава до това в Западна Европа благодарение на изпълнението на важни структурни реформи по време на световната финансова криза, големите приходи от европейските фондове, преките чуждестранни инвестиции и тяхната проевропейска позиция“, коментира Карстен Хесе, пазарен стратег в банката Berenberg.

„Когато става дума за най-динамично развиващите се капиталови пазари, Румъния е мястото не само в Европа, но и в света за инвеститорите, които са насочени към растеж. Румънският пазар може да отчита растеж и да носи значителни суми пари в същото време и то не само от акции, но и от облигации. Ние искаме да привлечем вниманието на предприемачите, така че те да не пропускат тази уникална възможност за финансиране чрез капиталовия пазар и по този начин да придобият ново бизнес измерение“, заяви Лудвиг Соболевски, главен изпълнителен директор на фондовата борса в Букурещ.

Според анализатори Румъния има голяма възможност от периферен пазар да стане част от развиващите се пазари. „Това би било голяма промяна за румънския пазар на акции, като много повече международни инвеститори ще започнат да инвестират в Румъния, както стана в Катар, ОАЕ и Пакистан, които се модернизираха през последните години“, обясни Хесе.

За да стане това по-бързо, много ще помогнат появата на повече първични публични предлагания на борсата  като Hidroelectrica и Bucharest Airport, както и с намаляване на държавните дялове и увеличаване на фрий флоута например в OMV Petrom, Romgaz и Electrica, добави той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още