IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан призова за 3 млрд. евро помощ за съседите на Сирия

Подкрепата на Турция, Ливан и Йордания с подобен пакет ще сложи край на масовата миграция към Европа, смята унгарският премиер

11:09 | 12.09.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Унгарският премиер Виктор Орбан призова Европейския съюз (ЕС) да отпусне 3 млрд. евро на съседните на Сирия страни в помощ на бежанците от гражданската война.

Орбан заяви, цитиран от BBC, че подкрепата на Турция, Ливан и Йордания с подобен пакет ще сложи край на масовата миграция към Европа.

Унгария изпитва затруднения да се справи с бежанския поток, след като около 150 хил. мигранти прекосиха границите й от началото на годината.

От следващата седмица хората, които влязат незаконно в страната, ще бъдат арестувани.

Междувременно за събота са планирани протести в подкрепа на мигрантите в различни части на Европа. Десетки хиляди души се очаква да вземат участие в т. нар. „ден за действие” в няколко държави. Планирани са също и няколко протеста против мигрантите.

Германия пък обяви, че 4 хил. военнослужещи са в готовност да се справят с огромния поток мигранти. Според официални лица около 40 хил. души се очаква да пристигнат в Южна Германия само през този уикенд – два пъти повече от миналия.

В интервю за германския вестник Bild Орбан посочва, че 3-те млрд. евро могат да бъдат събрани от всяка страна от ЕС, като се платят допълнително 1% в бюджета, или с общо намаление на разходите на ЕС с 1%.

„Имаме план, който ще предложа на ЕС на следващата ни среща”, обяснява унгарският премиер. „Той означава да подкрепим съседните страни на Сирия с огромна финансова помощ."

Той посочва още, че мигрантите от Ливан, Йордания и Турция „трябва да се върнат откъдето са дошли”, допълвайки: "Тези хора не бягат от опасност." „Те не са дошли в Европа, защото търсят сигурност, а искат по-добър живот... Условията на живот в Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия не им харесват".

В петък Орбан предупреди, че от 15 септември в Унгария влизат в сила по-строги имиграционни закони. Той обясни, че през последните седмици мигрантите, които влизат в страната, са „се разбунтували” срещу полицейските сили и редът трябва да бъде възстановен.

В Унгария има напрежение между властите и хилядите мигранти, които се опитват да стигнат от Гърция до страни в Северна и Западна Европа.

През последните няколко дни хуманитарни работници сигнализираха за „крайно лоши” условия в бежански лагер в Рьоске близо до границата между Унгария и Сърбия.

Унгария настоява, че се опитва да спази задълженията си като член на ЕС и да регистрира всички новопристигнали. Опитите й да контролира мигрантския поток – като изграждането на ограда на границата със Сърбия и провеждането на гранични учения – предизвикаха противоречиви реакции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
Вълната от ксенофобия...направо ме разплака ! Я врътни една шайба до Вашингтон да го бомбят и тоя диктатор , дето тормози невинните бежанци !Ей , такава майна заслужаваш че направо едвам се сдържам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
Ми той едно време и Берлускони плащаше на Кадафито да варди ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Този път браво на Орбан! Най-после едно разумно предложение след вълната от ксенофобия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още