IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 хил. младежи ще пътуват до друга страна от ЕС в рамките на програма Еразъм+

Учениците ще се състезават с проекти чрез платформата eTwinning

17:37 | 27.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: община Стара Загора</em></p>

Снимка: община Стара Загора

Поне 5 хил. младежи ще пътуват до друга страна от Европейския съюз (ЕС) в рамките на програма Еразъм+, съобщи Европейската комисия (ЕК), която обяви днес инициативата Move2Learn, Learn2Move (Движи се, за да учиш – Учи, за да се движиш - б.ред.).

Идеята е да бъдат подпомогнати допълнително обучението и мобилността на младите европейци. Младежите ще пътуват самостоятелно или заедно със своя училищен клас.

Това е еднократна инициатива, свързана с 30-та годишнина на програма европейската образователна програма „Еразъм“.

Програмата Move2Learn, Learn2Move ще бъде осъществена чрез eTwinning – най-голямата мрежа от училищни преподаватели в света. Мрежата дава възможност на учители и ученици в цяла Европа да разработват съвместно проекти чрез онлайн платформа. Тя вече е свързала повече от 450 хил. учители.

„Искаме да дадем възможност на младите европейци да открият Европа. Искаме също така да ги насърчим да пътуват по екологосъобразен начин, затова емисиите на въглероден диоксид ще бъдат взети предвид“, заяви комисарят по транспорта Виолета Булц.

Инициативата ще бъде отворена за ученически класове, участващи в мрежата eTwinning (която е част от „Еразъм+“), като изискваната минимална възраст на участниците е 16 г. Те ще се състезават за безплатни билети за пътуване, които ще бъдат предоставени за най-добрите проекти в рамките на eTwinning.

След като бъдат определени победителите, те ще пътуват в периода от август 2017 г. до декември 2018 г. на дата по свой избор. Учениците ще пътуват в група като част от училищна екскурзия или самостоятелно, в зависимост от решението на родителите и учителите.

Те ще могат да избират между всички видове транспорт, оператори и линии, като се вземат предвид критериите за устойчивост. Някои оператори подкрепят инициативата, като предлагат специална отстъпка за участниците. Сред тях са Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling и Westbahn. Комисията насърчава и други оператори да се присъединят към инициативата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още