IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата: Не се проследяват добре заминаващите в чужбина висшисти

Кооперативен одит на проблема бе извършен в България, Унгария и Румъния

16:08 | 12.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Не се прави достатъчно за проследяването на висшистите, които заминават да работят зад граница. Това установи Сметната палата, която се включи в кооперативен одит на проблема в България, Унгария и Румъния.

В съобщението се казва, че няколко документа на Европейския парламент и Комисията обръщат внимание на риска от "изтичане на мозъци" – особено за част от държавите – който се изразява в това, че все по-голям брой от наскоро завършилите висше заминават в чужбина.

Одитиращите институции на трите държави са стигнали до следните изводи при проверката:

-     Осъзната е важността от изграждането и поддържането на система за проследяване на професионалната реализация на завършилите висше образование. Това се извършва по различни начини във всяка от страните, със своите предимства и недостатъци.

-     Данните се използват както с цел управление на правителствените политики по образование, така и за професионално ориентиране на кандидат студентите. Някои университети ползват информацията за оценка на образователния процес.

- Не се прави достатъчно за проследяването на висшистите, които заминават да работят зад граница. Проблемът може да се ограничи, ако системите за проследяване разширят ползваните статистически данни, като включват и постъпващите на работа в други страни. Това би наложило значително по-тясно сътрудничество между отделните държави.

Общите заключения ще бъдат представени на ръководителите на ВОИ на държавите-членки на ЕС и Европейската сметна палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още