IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антониу Гутериш води след първия тур от гласуването за нов шеф на ООН

След бившия португалски премиер е експрезидентът на Словения Данило Тюрк, според дипломати

21:35 | 21.07.16 г.
<p>
	Последният дебат на кандидати да оглавят ООН се състоя на 12 юли. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Последният дебат на кандидати да оглавят ООН се състоя на 12 юли. Снимка: Ройтерс

Бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш е начело на кандидатите за нов генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН) след първия кръг на тайното гласуване, съобщават дипломати, цитирани от Франс прес, предава БТА.

Португалският експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците изпреварва с малко бившия словенски президент Данило Тюрк.

За поста се борят 12 претенденти, припомня Франс прес.

Днес Съветът за сигурност на ООН се събра на закрито заседание, на което да осъществи първото предварително гласуване за нов генерален секретар на световната организация.

Постоянните представители на 15-те страни членки на Съвета трябва да стеснят кръга на кандидатите.
Всяка делегация разполага с бюлетини за гласуване с имената на кандидатите с три варианта - "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение". Резултатите от гласуването се проверяват три пъти.

Кандидатите трябва да научат резултатите от постоянните представители на своите страни. Очаква се тези, които се ползват с най-малка подкрепа, да се откажат от по-нататъшно участие.

Следващият тур за избора на нов генерален секретар на ООН вероятно ще се състои на 29 юли. Процедурата ще се повтаря, докато един от кандидатите не получи подкрепата на всичките 15 члена на Съвета за сигурност. След това ще се състои официално открито гласуване и кандидатът ще бъде предложен за одобрение от Общото събрание на ООН.

Мандатът на сегашния генерален секретар Бан Ки-мун изтича на 1 януари догодина. За поста му претендират генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, новозеландката Хелън Кларк, която ръководи Програмата за развитие на ООН, външните министри на Аржентина Сусана Малкора, на Черна Гора Игор Лукшич и на Словакия Мирослав Лайчак, бившият президент на Словения Данило Тюрк, бившият португалски премиер Антониу Гутериш и бившите външни министри на Македония Сърджан Керим, на Молдова Наталия Герман, на Сърбия Вук Йеремич и на Хърватия Весна Пусич.

За поста претендира и кандидатката от Коста Рика Кристиана Фигерес, която до 6 юни беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още