IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Персийския залив се сриват заедно с петрола

Пазарите в региона са обезпокоени, че перспективите за растеж ще бъдат помрачени заради спадащите постъпления от търговията с "черното злато"

09:05 | 01.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търговец наблюдава индексите на борсата в Рияд. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Търговец наблюдава индексите на борсата в Рияд. Снимка: архив Ройтерс

Спадът на цените на петрола се отразява сериозно на фондовите пазари на страните износителки на петрол. На борсите расте безпокойството, че перспективите за растеж на региона ще бъдат помрачени, ако петродоларите вече не бълбукат със същата сила.

Саудитска Арабия и нейните съседи в региона на Персийския залив са сред най-големите световни производители на "черното злато", а печалбата в размер на милиардите долари се използва за укрепване на местната икономика, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

В четвъртък Организацията на страните износителки на петрол, водена от Саудитска Арабия, реши да не намали тавана на производството. В резултат на това цените на петрола на фючърсните пазари спаднаха до няколкогодишни дъна.

"Инвеститорите, особено международните, намаляват с все по-ниската цена на петрола и своите инвестиции в района на Персийския залив", казва Мохамед Али Ясин, управляващ директор в NBAD Securities в Абу Даби. "А по-ниските цени на петрола ще ограничат способността на правителството да създава импулси за растежа на местната икономика".

Най-големият борсов пазар в региона, този на Саудитска Арабия, повежда списъка на губещите. Индексът на фондовата борса Tadawul загуби в неделя 4,8% до 8 624,89 пункта. Капиталовите пазари в съседните държави също следват този тренд. Така например бенчмаркът в Дубай се сви с 4,8%, този в Обединените арабски емирства ADX General – с 2,6%, а в Катар QE All Shares – с 4,3%.

"Водени от фондовия пазар в Саудитска Арабия, който корелира в съотношение едно към едно със срива на цените на петрола, борсите в региона поеха по пътя надолу", казва анализатор от Al Masah Capital. "Сриването на борсата в Саудитска Арабия и преминаването ѝ в режим на мечи пазар не може да бъде игнорирано от другите борси".

Фондовият пазар в Катар и в Обединените арабски емирства до този момент се числяха към глобалните победители през тази година. Борсата в Саудитска Арабия се възползва през последните месеци от съобщението, че от следващата година в страната ще за възможни преките инвестиции. В последните седмици обаче фондовият пазар посърна със свиването на цените на петрола.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
не бе не те всички са се притеснили за руснаците кво ше праели, и край, но никой не смята, че руснаците могат и да произвеждат разни работи и имат не само петрол, алуминии, злато, други редки метали, въглища, мед, имат си и атомни централи, арабите не знам май имат само долари ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Аре, аре, юнак без рана не може! Хахаха. Дано се разминат само с това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още