IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 89-та от 189 страни по данъчен режим

Изпълнението на данъчните задължения на компаниите у нас отнема 454 часа годишно, а общият брой плащания са 13

15:37 | 21.11.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
България е 89-та от 189 страни по данъчен режим

България е на 89-то място от 189 страни по удобство на данъчния режим за компаниите, става ясно от доклада Paying Taxes 2015 на Световната банка и PwC. В него се сравняват три основни показателя – времето, което отнема спазването на данъчните задължения, броят плащания  и т. нар. обща данъчна ставка, която представя всички дължими данъци и такси като дял от печалбата.

Общата данъчна ставка за средно големите компании у нас е 27%, изпълнението на данъчните задължения отнема 454 часа годишно, а общият брой плащания са 13, изчисляват анализаторите.

Според доклада средно една стандартна компания в глобален план има обща данъчна ставка от 40,9% от печалбата ѝ. През годината тя осъществява средно 25,9 данъчни плащания, като спазването на данъчните изисквания ѝ отнема 264 часа.

Първото място в класацията си поделят Катар и Обединените арабски емирства, следвани от Саудитска Арабия. На последните три пък се нареждат Боливия, Венецуела и Мавритания.

Прави впечатление доброто представяне на съседна Македония – тя има най-ниската обща данъчна ставка в света – 7,4%. Времето за плащане на данъци в Македония е 119 часа и е най-краткото в региона на Източна Европа и Централна Азия. Така страната заема седмото място в общата класация.

Плащането на данъци по света е станало по-лесно през последната година, сочи докладът. Времето, за което една средно голяма компания успява да изпълни данъчните си задължения, е намаляло с четири часа през миналата година, става ясно от анализа. В доклада се разкрива още, че общото количество данъци и броят плащания, които една средно статистическа компания е направила, също са се понижили през последната година. Това е тенденция, която се наблюдава всяка година през десетгодишния период, покрит от проучването. 

Темповете на реформи се ускоряват в годините на финансовата криза и се забавят напоследък, но подобрението продължава. От 2004 г. насам са извършени 379 реформи, имащи за цел да улеснят плащането на данъци, като 105 от тях са свързани с електронни системи за подаване на информация и разплащания.

43% от държавите имат такива електронни системи, които се използват от по-голямата част от компаниите.

Източна Европа и Централна Азия продължават да са най-бързо реформиращият се регион с основен фокус върху подобряването на административните системи. И трите основни показателя в региона са се понижили, като броят плащания и времето за изпълнение на данъчните задължения са паднали под средните стойности в световен мащаб.

Paying Taxes 2015 измерва всички задължителни данъци и вноски, които една средно голяма компания трябва да плати в рамките на определена година. Те включват данъка върху печалбата или приходите на компанията, социалните вноски, плащани от работодателите, данъците върху имоти и сделки с имоти, данъка върху дивиденти, данък капиталова печалба, данък върху финансовите трансакции, такса смет, пътни данъци и такси, данъци за превозни средства и други малки данъци и такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Което означава че нешата не са толкова зле :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още