IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черна гора официално стана член на НАТО

Черна гора ще допринесе за стабилността на целия регион, смята генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг

20:39 | 05.06.17 г. 7
<p>
	Централата на НАТО в Брюксел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централата на НАТО в Брюксел. Снимка: Архив Ройтерс

Черна гора официално бе обявена за 29-я член на НАТО, съобщава черногорската телевизия РТЦГ. По-рано днес черногорска делегация е предала документите за ратификация на Северноатлантическия договор на американския заместник-държавен секретар Томас Шанън на церемония в Държавния департамент на САЩ, посочва телевизията, цитирана от БТА.

Томас Шанън коментира, че Черна гора е направила трудни реформи, за да стане член на Алианса. Той отбеляза, че и досега страната е била надежден партньор в мисиите на НАТО и че сама е избрала своя път, макар че е била подложена на натиск отвън.

Документите бяха предадени от черногорския външен министър Сърджан Дарманович.

Премиерът Душко Маркович каза, че днешният ден е велика дата за Черна гора "сто години, след като е била изтрита от политическата карта на Европа, и 11 години от връщането на независимостта й". Според него членството в НАТО означава за страната постоянна стабилност и възможност за прогрес.

Маркович благодари на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за постоянната подкрепа за членството на Черна гора в алианса и посочи, че с днешния прием на Черна гора НАТО показва, че вратите на организацията са отворени.

Столтенберг от своя страна каза, че от днес Черна гора сяда на масата на НАТО с равни права и това ще допринесе за стабилността на целия регион.

В края на своето обръщение Столтенберг каза "Добре дошла, Черна гора" на черногорски език.

На 7 юни за пръв път черногорското знаме ще бъде издигнато официално пред централата на НАТО в Брюксел в присъствието на черногорския президент Филип Вуянович.

По същото време знамето на Черна гора ще бъде издигнато и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и в обединеното командване по трансформациите в Норфолк (САЩ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
що си сложил велика пред русия ? била по времето на дядо ми....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Nikodim
преди 6 години
Според устава на НАТО : в НАТО не може да влезе държава (Украйна) която има териториален спор с друга държава, пък камо ли с велика ЯДРЕНА държава (РФ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
Сега от Черна гора, утре от Грузия и Украйна! Добре дошли при нормалните държави! ---------------------------------------------------------------скочи от Аспаруховия мост, че неаме нещо по-високо да му се невиди ама да се утрепеш качествено та да не се мъчиш през останалия ти животец лишен от всякакъв смисъл .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Черна гора за Турция. Путин сигурно примира вече от страх в някой ъгъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Така е - ненормалните се тъпчат при нормалните. В един момент количеството на ненормалните достига критична точка и... хихи... Остава да гадаем - нормалните ли ще повлияят добре на ненормалните, или обратното.. Щото Грузия и Украйна са доста ненормални... хихи.. Същият процес в момента тече и с тъпченето на ненормални ислямски дж^агали при нормалните германци и в цяла Европа - едни викат, че те ще станат нормални като германците, французите и шведите, а други викат, че германците и останалите реципиенти ще станат ненормални... ще видим... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Спящият бик
преди 6 години
Още един пирон в ковчега на Съветския съюз! Сега от Черна гора, утре от Грузия и Украйна! Добре дошли при нормалните държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Мдааа укрепва НАТО , без Черна гора беше много рискована ситуацията ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още