IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ебрахим Раиси се оплака от измами на президентските избори в Иран

Той призова регулаторите и съдебната власт да разследват случилото се

21:00 | 29.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Загубилият президентските избори в Иран Ебрахим Раиси се оплака в измами по време на изборния ден в страната и призова съдебната власт и регулаторите да разследват случилото се, обяви полуофициалната информационна агенция Fars, цитирана от Ройтерс.

Обвиненията биха могли да ядосат консервативните поддръжници на Раиси. Той загуби изборите на 19 май от Хасан Рухани, който спечели 57% от гласовете. На Раиси се паднаха 38%.

“Променянето на броя на гласувалите е неуместно. Да не бъдат изпращани бюлетини в секциите, в които имах шанс да получа гласове, е много неподходящо”, твърди Раиси.

“Призовавам Съвета на пазителите и съдебната власт да не позволяват правата на хората да бъдат потъпквани. Ако не се обърне внимание на фалшифицирането на гласове, ще загубим доверието на хората”, коментира още той.

Съветът на пазителите е държавен орган, който следи за правилното протичане на изборите в Иран. Той обаче вече одобри резултатите.

Но коментарите на Раиси са сигнал, че той и неговите привърженици ще продължат да се борят срещу Рухани, който спечели вота с обещанието да увеличи социалните свободи, да подобри ситуацията с правата на човека и да отвори ислямската република за западни инвестиции.

Раиси, който е бил част от съдебната система в продължение на много години, направи коментарите по време на събрание на своите поддръжници в неделя вечерта, посочва местната агенция. По думите на Раиси спечелилият кандидат е използвал по неподходящ начин телевизията, вестниците и правителствените служби за кампанията си.

В рамките на кампанията двамата кандидати размениха обиди по време на дебатите и речите си, използвайки език, какъвто рядко се ползва в политиката в Иран.

Рухани обвини Раиси в злоупотреби в съдебната система, а от своя страна беше обвинен в корупция и лошо икономическо управление. Всеки отхвърли обвиненията на другия.

Върховният лидер аятолах Али Хаменей, в когото е концентрирана най-висшата власт в страната, а според анализаторите е бил на страната на Раиси, определи реториката от кампанията като “недостойна”.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още