IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите лидери на Г-20 намекват за предстоящо увеличение на лихвите

Политиците се ангажират да калибрират и комуникират внимателно паричните политики, за да избегнат пазарни сътресения

22:27 | 04.09.15 г.
Финансовите лидери на Г-20 намекват за предстоящо увеличение на лихвите

Световните финансови лидери ще калибрират и комуникират внимателно паричните политики, за да се избегнат ускоряване на изтичането на капитали. Те обаче няма да определят очакваното увеличаване на лихвите в САЩ като риск за растежа, съобщава Ройтерс, като се позовава на проектокомюнике на финансовите министри и централните банкери на държавите от Г-20, които са на среща в Турция.

Много от нововъзникващите пазарни икономики са загрижени, че когато Федералният резерв на САЩ увеличи лихвените проценти, инвеститорите ще се оттеглят от другите пазари и отново ще се насочат към деноминираните в долари активи. Това би създало тежки турбуленции на развиващите се пазари.

Длъжностни лица от развиващите се икономики са поискали в комюникето да се запише, че 20-те най-големи икономики в света смятат, че покачването на лихвите в САЩ би било риск за растежа. В проекта обаче е избегната употребата на тази формулировка.

“Отбелязваме, че в съответствие с подобряването на икономическите перспективи затягането на паричната политика е много вероятно в някои развити икономики”, пише в документа, с който информационната агенция разполага.

“Ние внимателно ще калибрираме и ясно ще съобщаваме нашите действия, за да сведем до минимум отрицателните ефекти, да смекчим несигурността и насърчим прозрачността”, допълва се в документа, който ще бъде окончателно съгласуван утре.

В по-ранна версия на текста се е посочвало, че затягането на паричната политика в развитите икономики “може да се превърне в един от основните източници на несигурност на финансовите пазари”. Тази формулировка обаче е била изчистена, според руски източници.

В комюникето финансовите лидери на държавите от Г-2- приветстват укрепването на активността в някои икономики, но подчертават, че растежът на световната икономика не оправдава очакванията. Те обаче изразяват увереността си, че възстановяването ще набира скорост.

Документът индиректно адресира и решението на Китай да девалвира юана през август. От текста става ясно, че ходът на Пекин се възприема като конкурентна девалвация в подкрепа на износа, заради което се поема ангажимент Г-20 да “устояват на всякакви форми на протекционизъм”.

Китай на свой ред подчертава, че има готовност да продължи със структурните реформи за подкрепа на икономическия растеж.

Преди срещата на Г-20 Международният валутен фонд предупреди, че забавянето на растежа в Китай и нарастващата нестабилност на пазарите са основен катализатор на рисковете пред световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още