IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишните разходи за лекарства ще достигнат 1,5 трлн. долара към 2021 г.

Темповете на ръст на разходите се забавят заради все по-свитите бюджети в Европа и развиващите се страни и политическия натиск в САЩ, според доклад

20:27 | 07.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глобалните разходи за предписани лекарства се очаква да достигнат 1,5 трлн. долара до 2021 г., макар че годишният темп на растеж ще намалее в сравнение с последните години.

Това прогнозира консултантската компания Quintiles IMS Holding в свой доклад.

Очакваните разходи към 2021 г. са с почти 370 млрд. долара над очакваните разходи за предписани лекарства за тази година, посочва се в доклада.

Според оценките САЩ ще са глобален лидер по разходи за предписани лекарства след пет години с 675 млрд. долара.

С отчитането на очакваните намаления и отстъпки за здравните застрахователи и други платци нетните разходи за предписани лекарства в световен мащаб ще са около 1 трлн долара към 2021 г.

Годишен ръст на разходите през следващите пет години се очаква да е 4-7%. Увеличението ще се обуславя от по-новите лекарства за рак, диабет и автоимунни заболявания на развитите пазари.

За сравнение, през 2014 и 2015 г. увеличението на разходите беше от порядъка на 9%, като основен двигател беше растящото търсене на новите препарати за лечение на хепатит С.

“След две години на неочаквано високи нива на растеж се връщаме към по-балансирано и устойчиво ниво на експанзия, която смятаме, че здравните системи и платци ще бъдат в състояние да управляват”, посочва Мъри Ейткен, главен изпълнителен директор на консултантската компания.

Разходите в САЩ се очаква да формират повече от половината от световния растеж за периода от порядъка на 6-9% или 4-7% с отстъпките. За сравнение, през 2015 г. беше отчетен ръст от 12%.

Експертите прогнозират забавяне на разходите за предписани лекарства в САЩ заради нарастващия политически натиск.

В доклада е записано още, че всяка година на глобалния фармацевтичен пазар се очаква да излизат средно по 45 нови лекарства, което е исторически връх. Повечето от тях ще са изключително скъпи, но разходите частично ще се компенсират от появата и на все повече генерични лекарства, включително и биоподобни, заради изтичането на патенти на оригинални медикаменти.

Според изчисленията тези спестявания ще варират от 27 млрд. долара до 58 млрд. долара годишно само за САЩ.

Забавянето на икономическия растеж в Европа и развиващите се пазари като Китай, Бразилия и Русия ще допринесе за цялостното забавяне на ръста на разходите за лекарства и по-бавното разширяване на достъпа до повече препарати, казва се още в доклада.

Китай например се очаква да похарчи между 150 млрд. и 180 млрд. долара през 2021 г., като годишният темп на растеж ще се забави до около 7% в сравнение с 14% да последните пет години.

Годишният темп на нарастване на разходите за предписани лекарства в Европа се очаква да бъде от 1 до 4 процента през 2021 г. Ограниченият бюджет се обяснява с бавния икономически растеж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
мpъсна също се оказа мpъсна дума :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
cвине ли е *** дума ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ти твоите *** с киноа или с чиа ги ваксинираш ? ... аман от агресивни тъ.панари в нашата страна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Баси бизнеса , баси човечеството , ми то само химия бе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още