IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Ефектите на климатичните промени върху икономиката

Екстремно високите температури се отразяват и на реколтите, и на производителността

21:56 | 02.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Екстремно високите температури са изключително лоши за икономиката. Реколтите загиват. Хората работят по-малко и не са толкова продуктивни, пише редакторът Дейвид Ротман за MIT Technology Review.

Ето защо увеличаването на броя на изключително горещите дни е една от най-тревожните перспективи пред климатичните промени. За да се предвиди какви може да са вредите или ползите за различните страни, екип от учени от университета Станфорд и Калифорнийския университет Бъркли са разгледали историческите архиви, за да проучат как температурата влияе на ключови аспекти от икономиката. След като използват тези данни, за да преценят дали различните страни ще се справят добре на затоплящата се планета, изводите им не са никак оптимистични.

Очаква се средните годишни доходи да бъдат с 23% по-ниски до края на века, отколкото ако нямаше климатични промени. Ефектите на един по-горещ свят обаче няма да бъдат разпределени равномерно, като някои от северните страни, включително Русия и част от Европа, ще спечелят от увеличаващите се температури.

Неравномерното влияние на затоплянето „може да означава огромно преструктуриране на глобалната икономика“, казва Соломон Сиан, професор в Goldman School of Public Policy в Бъркли и един от учените, които старателно са документирали историческото влияние на температурата. Дори до 2050 г. промяната в икономическите съдби на страните е стряскаща.

Тъй като по-бедните страни, включително тези в Южна Америка и Африка, вече са много по-горещи, отколкото е идеалната за икономическия растеж температура, последствията от затоплянето ще бъде особено вредни. Средните доходи за най-бедните 60% от хората в света до края на века ще бъдат със 70% по-ниски, отколкото ако климатът не се променяше, заключават Сиан и съавторите на доклада (виж графиката). Резултатът от затоплянето, казва той, „ще бъде огромно преразпределяне на богатството от бедните към богатите на глобално ниво“.

По-топлото време е само един от ефектите на измененията на климата. Промените при валежите и увеличаването на тежките времеви условия - като ураганите например, са друга част от ефектите.Анализирайки само температурите, Сиан и колегите му са предоставили по-точни оценки за това как климатичните промени може да засегнат икономиката. Оказва се, казва Сиан, че температурата има изненадващо последователен ефект върху различни икономически показатели: предлагането на работна ръка, производителността на труда и реколтата отчитат сериозен спад между 20 и 30 градуса по Целзий.

„Независимо дали става въпрос за реколтат,а или хората, горещите дни се отразяват зле“, казва той. „Дори в най-богатите и най-технологично развитите страни в света ще видите негативните ефекти“, казва той. Сиан се позовава на данни, които показват, че един ден с температура от над 30 градуса в средностатистически район на САЩ струва на всеки гражданин по 20 долара нереализирани доходи. „Това са реални пари“, заключава той.

 

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dmtk
преди 7 години
Повтаряме и повтаряме да се научи разликата между "климат" и "метеорологично време", както и разликата между "глобално" и "локално", но едно си баба бае, едно си баба знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
В Сахара от 5 години вали сняг, в Саудитска арабия всяка зима ще се издавят от наводнения и снеговалежи, но едно си баба бае, едно си баба знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още