IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Колко е дългът на глава на населението във всяка страна?

Япония е с най-висок дълг, дължим от всеки нейн гражданин, а на другия край на класацията е Либерия

22:00 | 25.11.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Държавният дълг е един от най-обсъжданите въпроси в политиката. След глобалната рецесия хората започнаха да поставят под въпрос дълга и последствията от твърде големите задължения на държавата. Макар че някои страни може да имат висок дълг, а други нисък, по-добър показател е обемът на дълга, разделен върху населението, коментира HowMuch.net. Днешната графика показва именно колко точно от дълга се пада на глава на населението в съответната държава.

Цифрата към всяка страна на графиката представлява сумата пари, която всеки човек дължи към националния дълг. Държавите са оцветени в различен свят в зависимост от това какво е съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт на страната. Колкото по-голямо е задължението на глава на населението на дадена страна, толкова по-централно място заема тя на картата. Всички цифри са в щатски долари.

Точно в центъра лежи Япония – страната с най-висок дълг, дължим от всеки нейн гражданин. Япония трупа дългове откакто „икономическото ѝ чудо“ се изтощи през 90-те години. Всеки японец дължи по 85 694,87 долара към националния дълг, което е много повече от всяка друга страна. Ирландия също се откроява в тълпата, като всеки ирландец дължи по 67 147,59 долара към държавния дълг на страната.

Всички други страни с висок обем дълг, дължим от всеки гражданин са развити държави като САЩ, Белгия, Австрия, Обединеното кралство, Италия, Германия и други. Развитите страни могат да заемат повече пари, тъй като инвеститорите като цяло им вярват, че ще изплатят изцяло задълженията си. Въпреки това много богати страни имат зашеметяващо висок дълг.

Страни с най-нисък дълг на глава на населението са сравнително бедните страни. Либерийците дължат най-малко пари към държавния дълг на страната си – 27,44 долара. Други бедни държави с нисък дълг включват Демократична република Конго с 90,70 долара на човек и Хаити с 204,33 долара на човек.

Бедните държави обикновено няма възможност да взимат държавен дълг, защото инвеститорите не са склонни да им предлагат заеми. Има няколко изключения от тенденцията по-бедните страни да дължат по-малко пари. Тайван е сравнително богата страна с голяма икономика спрямо размера на населението си, но всеки тайванец дължи едва 7223,90 долара към националния дълг.

България също се нарежда сред страните, чиито граждани дължат малка сума към държавния дълг. Според данните на всеки българин се падат по около 1900 долара задължения.

За по-голяма версия на графиката - тук

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Друже, 19к са 133$ млрд. дълг. , три пъти БВП-то. Да не си се нашмъркал рано, рано. Иначе - другите, всички са неграмотници, това си е верно за всеки Аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Naematel
преди 7 години
Как 19к станаха 1900 - поредният неграмотен преписвач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
с твойто "прогресивно" мислене са я докарали до тука ...да си хапят вече опашката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
добре твойто мислене като е по-сложно и получаваш заплата няма значение в какво имаш ли 4 хил лв. да дадеш хаирлия на държавата ни да си върнем дълговете ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Това е световната валута, друже - доларът. То може и във виетнамски донги и монголски тугруци да бъде даде изчислено, ама тогава щеше да го питаш дали не е монголец или племенник на Хо Ши Мин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
Lemon's
преди 7 години
Изключително елементарно мислене. Валутата която си посочил на кого е? На теб в рубли ли ти плащат за да пишеш тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
учудващо е, че Инвесторот стигат до това умозаключение след сумай ти години закъснение. Дедо ви тука писа ли писа, че Запада е банкрот, но не Запада бил най-велик е да ама явно не е. Да живееш с изхарчени пари напред не е оферта така и баба ми може в пияно състояние, я да видиме са като спрат кво ше стане ммм ?!?-------------------------------------------------------------------------Развитите страни могат да заемат повече пари, тъй като инвеститорите като цяло им вярват, че ще изплатят изцяло задълженията си.-------------------------------------------------------------------------ммм дааа ето тука е ключа от бараката, ще ги изплатят ама друг път, няма как дори и България няма как като масите живеещи извън София са с по 400-500 кинта заплата от де да вземе някой си в Сливен, Ямбол и т.н. 2000 бона в зелено ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
national power
преди 7 години
Всеки руснак дължи 800 долара а всеки американец 43000 долара.Като знаем че и всеки американец има по 160000 долара кредити лични а руснака няма както се казва на печелившите честито.Та ше видим кой ше галирга пръв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още