IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гутериш: Излизането на САЩ от Парижкото споразумение стимулира другите страни

ЕС, Китай и Индия потвърдиха ангажиментите са за борба с климатичните промени, заяви генералният секретар на ООН

19:44 | 03.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Излизането на САЩ от Парижкото споразумение по климата е подтикнало другите страни по него да препотвърдят ангажимента си към борбата с климатичните промени, смята генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Това е видимо при Европейския съюз, Китай и Индия", каза той на конференция в Лисабон, съобщава БТА, като се позовава на Франс прес.

Гутериш припомни, че е имал срещи с държавните лидери на Китай и Индия, които по думите му са ключов фактор за успеха на спогодбата за климата.

Той изрази удовлетворение, че макар САЩ като държава да са се оттеглили от споразумението, отделни американски градове, щати и компании са заявили силен ангажимент към зелената икономика.

Сключеното през 2015 година в Париж споразумение цели да бъде сдържано нарастването на средната световна температура много под 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

Американският президент Доналд Тръмп анонсира в началото на юни, че ще извади САЩ от споразумението, подписано от прешественика си Барак Обама. Целта на Тръмп е да постигне по-добра сделка за страната си. Европейските лидери обаче са категорични, че споразумението не може да бъде преразгледано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още